Pågrepet for Ericsson-spionasje

Tre personer er pågrepet i Sverige mistenkt for spionasje mot et selskap i Ericsson-konsernet, for en utenlandsk e-tjeneste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De tre ble pågrepet i Stockholmsområdet i går og mistenkes for å ha spionert for en utenlandsk etterretningstjeneste. De er mistenkt for grov spionasje eller industrispionasje, ifølge det svenske sikkerhetspolitiet Säpo.

Både identiteten til de mistenkte og stedet der forbrytelsen skal ha funnet sted holdes foreløpig hemmelig. Ericsson bekrefter at konsernet har vært utsatt for spionasje, men vil ikke kommentere saken noe særlig ut over dette.

- Jeg kan ikke og får ikke gå inn på hva de pågrepne jobbet med. Men det dreier seg om ansatte og tidligere ansatte i selskapet, som arbeidet med utviklingsarbeid, sier konsernets informasjonssjef Henry Stenson til Expressen og TT.

Den mistenkte hovedmannen skal ha skaffet til veie hemmelige dokumenter fra selskapet og ble pågrepet i forbindelse med at han traff en agent for en utenlandsk sikkerhetstjeneste. Ifølge Säpo ble det beslaglagt materiale som da skulle overleveres etterretningsagenten. De andre to som er arrestert skal ha skaffet den hemmelige informasjonen for hovedmannen.

Hovedmannen mistenkes for å ha bedrevet spionasje i lengre tid. Men Ericsson-ledelsen bedømmer likevel skadevirkningene av spionasjen for å være begrensede.

Politiet oppgir ikke at den utenlandske etterretningsoffiseren er pågrepet, noe som ifølge det svenske nyhetsbyrået TT tyder på at han har diplomatisk immunitet. Det er foreløpig ikke mulig å bedømme hvilke konsekvenser spionasjen kan ha for Sveriges sikkerhet, ifølge Säpo.

Representanter for de politiske partiene i Riksdagen er informert om pågripelsene.