Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pågrepet for trusler mot ofre og vitner i Lime-saken

Slektning av hovedsiktede i menneskehandel-saken tatt i dag. - Veldig alvorlig, sier politiet.

BUTIKKSJEF: Mannen som ble pågrepet i dag har vært tilknyttet enkelte av Lime-butikkene og er i slekt med noen av de påståtte hovedmennene. De aller fleste av butikken er i dag stengt som følge av politiaksjonene, mens noen har skiftet profilering og franchisetakere. Arkivfoto: Harald S. Klungtveit
BUTIKKSJEF: Mannen som ble pågrepet i dag har vært tilknyttet enkelte av Lime-butikkene og er i slekt med noen av de påståtte hovedmennene. De aller fleste av butikken er i dag stengt som følge av politiaksjonene, mens noen har skiftet profilering og franchisetakere. Arkivfoto: Harald S. Klungtveit Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En norskpakistaner i 30-åra som har vært tilknyttet dagligvarekjeden Lime, ble klokka 12 i dag pågrepet av politiet i Oslo.

Romerike politidistrikt bekrefter overfor Dagbladet at mannen er siktet for vitnepåvirkning etter Straffelovens § 132a, i forbindelse med den store menneskehandel-etterforskningen mot Lime-nettverket.

Den pågrepne er i slekt med to av de påståtte hovedmennene i sakskomplekset.

- Én mann er pågrepet og siktet for aktiv motarbeidelse av rettsvesenet, i form av trusler eller påvirkning av flere fornærmede i menneskehandelsaken og andre vitner i Lime-sakskomplekset. Det er blant annet mistanke om at han har forsøkt å påvirke vitners forklaringer via tredjepersoner, sier politiadvokat Anja Stenersen ved Romerike politidistrikt til Dagbladet.

Hun vil ikke kommentere mannens relasjon til de hovedsiktede eller hvordan hans kommunikasjon med vitner i straffesaken skal ha foregått. Etter det Dagbladet erfarer skal mannen blant annet ha levert sine budskap via noen av vitnenes familiemedlemmer.

- Han er nettopp pågrepet og ennå ikke avhørt. Jeg vil derfor ikke gå inn på hvordan trusler har blitt framsatt, utover at vi mener det er snakk om flere tilfeller i tidsrommet fra de kjente pågripelsen i Lime-saken og fram til han selv ble pågrepet i dag, sier Stenersen.

Har vært på frifot Mannen var en av få Lime-involverte tilknyttet den aktuelle slekta som ikke ble pågrepet i storaksjonen som startet 9. september i år. Etter massepågripelsen i september stilte vedkommende seg uforstående til de alvorlige siktelsene mot slektningene, og knyttet arrestasjonene til en misforståelse rundt en familiekonflikt.

Han uttrykte også frustrasjon over at det etter politiets beslag ble vanskelig å drive en av butikkene videre.

Slik politiet ser det skal mannen etter dette altså ha vært i kontakt med både personer som allerede har forklart seg for politiet og andre som var ønsket som vitner.

-  Når vi ser at noen midt i etterforskningen av en sak som denne går inn og prøver å påvirke vitner til å trekke forklaringene sine, eller å unnlate å gi forklaring i det hele tatt, er det noe vi i politiet ser veldig alvorlig på. Da er vi nødt til å gripe inn, sier politiadvokat Stenersen til Dagbladet.

-ALVORLIG: Politiadvokat Anja Stenersen opplyser at politiet vil vurdere å framstille den vitnepåvirkning-siktede mannen for fengsling på torsdag. Foto: Jacques Hvistendahl
-ALVORLIG: Politiadvokat Anja Stenersen opplyser at politiet vil vurdere å framstille den vitnepåvirkning-siktede mannen for fengsling på torsdag. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Mannen hadde i ettermiddag ikke fått oppnevnt forsvarer, og det er derfor uklart hvordan han stiller seg til anklagen. Siktede vil trolig bli avhørt i morgen og framstilt for varetektsfengsling på torsdag.

Mannen er tidligere dømt til en kort fengselsstraff etter å ha tilstått oppbevaring av 800 gram hasj i 2012.

- Tvangsarbeid og økonomisk kriminalitet Fra før sitter 12 personer varetektsfengslet i Lime-saken og ytterligere mistenkte har vært under etterforskning. Da politiet slo til sammen med blant andre Økokrim, skattekrimgranskere, tollere og NAV i september hadde saken vært etterforsket i mange måneder. Flere av nøkkelpersonene har blant annet blitt telefonavlyttet i lang tid.

Brødrene Sajjad Hussain (37) og Sajid Hussain (37) regnes sammen med en tredje norskpakistansk forretningsmann som den reelle ledelsen bak nettverket. I tillegg er blant andre en advokat og en tidligere bedrageridømt forretningsmann siktet i saken.

I tillegg til at noen av de siktede har investert eller brukt mye penger i Norge, mener politiet at millionbeløp i påstått kriminelt utbytte også har havnet i utlandet. Dagbladet skrev i september at politiet blant annet jakter på svarte penger i Tyrkia og Pakistan.

Nekter På overflaten var franchisekonseptet Lime en aggressiv og vellykket konkurrent til de mer etablerte småbutikk-kjedene i Oslo-området, men politiet og skattemyndighetene mener svarte penger og andre lovbrudd har preget alle ledd i virksomheten.

FENGSLET: Sajjad Hussain (37) var formelt eier og daglig leder i Lime Minipris da han ble pågrepet.  Arkivfoto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
FENGSLET: Sajjad Hussain (37) var formelt eier og daglig leder i Lime Minipris da han ble pågrepet. Arkivfoto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Mens de hovedsiktede anklages for menneskehandel knyttet til utenlandske butikkarbeidere, er andre siktet for forhold som grovt heleri og skatteunndragelser.

Sajjad Hussains forsvarer, advokat John Christian Elden, mener ennå at siktelsen mot hans klient ikke samsvarer med bildet politiet forsøker å tegne av kjeden.

- Han er siktet for ett tilfellle av overtredelse av Straffelovens § 224 i forbindelse med for dårlige arbeidsvilkår for ansatte, intet annet. Han nekter fortsatt straffskyld og går i alle avhør politiet makter å gjennomføre, sier Elden til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media