PAKKEBOMBENE: Flere medier melder at en mann er pågrepet i forbindelse med etterforskningen av pakkebombene i USA. Mannen skal være pågrepet i Florida. Bilen hans ble tatt av politiet for undersøkelser. Video CNN Vis mer

Pågrepet i brevbombe-saken: Dette vet vi om Cesar Sayoc (56)

Han skal ha et langt kriminell rulleblad, som blant annet inneholder en bombetrussel.

En mann har blitt pågrepet i forbindelse med brevbombene som har blitt oppdaget i USA den siste uka.

RULLEBLAD: Cesar Sayoc har et langt kriminelt rulleblad. Foto: Splash News / NTB Scanpix
RULLEBLAD: Cesar Sayoc har et langt kriminelt rulleblad. Foto: Splash News / NTB Scanpix Vis mer

Det tok ikke lange tiden før amerikanske medier hadde identifisert han som Cesar Altieri Sayoc (56), og før klokka 21 norsk tid ble dette bekreftet av FBI-direktør Christopher Wray under en pressekonferanse.

Fem lovbrudd

Under pressekonferansen opplyser justisminister Jeff Sessions at Sayoc er siktet for fem lovbrudd, blant annet for å true tidligere presidenter.

- Dette er en demonstrasjon av ferdigheter, evne og besluttsomhet, sier han og skryter av teamet som har etterforsket saken.

Siktede risikerer 58 år i fengsel, men Session påpeker at siktelsen kan endre seg ettersom etterforskningen fortsatt pågår.

- Jeg vil minne alle på at siktede i denne saken, som siktede i alle saker, er uskyldig inntil det motsatte er bevist, sier Sessions.

PRESSEKONFERANSE: Justisminister Jeff Sessions og FBI-direktør Christopher Wray forteller om pågripelsen av en mistenkt. Foto: Aaron P. Bernstein/Getty Images/AFP
PRESSEKONFERANSE: Justisminister Jeff Sessions og FBI-direktør Christopher Wray forteller om pågripelsen av en mistenkt. Foto: Aaron P. Bernstein/Getty Images/AFP Vis mer

Ikke en bløff

Tidligere har det uklart om bombene var konstruert for å detonere - eller bare for å spre frykt. FBI-direktør Wray bekrefter under kveldens pressekonferanse - selv om gjenstandene fortsatt blir analysert - at dette ikke en bløff.

Han advarer også om at det fortsatt kan finnes flere brevbomber.

- Dagens pågripelse betyr ikke at vi er trygge. Det kan være flere pakker i omløp nå.

I løpet av ettermiddagen har det kommet fram at to nye mistenkelige pakker har blitt funnet. En pakke sendt til den demokratiske senatoren Kamala Harris i California blir undersøkt. I tillegg TV-stasjonen CNN at myndighetene undersøker en mistenkelig pakke sendt til milliardæren Tom Steyer. Han har donert store pengesummer til demokratiske politikere.

Pågrepet i Florida

DNA-spor på minst én av pakkebombene hjalp etterforskerne med å identifisere Sayoc. Han ble pågrepet rundt klokka 11 lokal tid, på en parkeringsplass tilhørende et shoppingsenter i Plantation, vest for Fort Lauderdale i Florida.

Der sto også en van som politiet har vist stor interesse for. Den er dekket av bilder av president Trump og noe som ser ut til å være presidentseglet.

Bilen har blitt beslaglagt av FBI og er fraktet vekk fra parkeringsplassen.

BILEN: Varebilen skal angivelig tilhøre Sayoc. Den har blitt fraktet vekk fra parkeringsplassen. Foto: WPLG/Handout via REUTERS / NTB Scanpix
BILEN: Varebilen skal angivelig tilhøre Sayoc. Den har blitt fraktet vekk fra parkeringsplassen. Foto: WPLG/Handout via REUTERS / NTB Scanpix Vis mer

Dømt for bombetrussel

Sayoc er fra Brooklyn, men har tidligere bodd i Nord-Carolina, New Jersey og Michigan. Nå er han bosatt i Florida, og han skal ha eid et renseri og en cateringvirksomhet. Rullebladet fra Florida viser at han ble sist arrestert i 2015.

Hans kriminelle rulleblad strekker seg tilbake til 1991, og inkluderer tyveri, besittelse av narkotika og svindel.

I 2002 ble han dømt for en bombetrussel. Ifølge CNN truet han med å sprenge et selskap og sa at det ville bli «verre enn 11. september». Sayoc fikk ett års betinget fengsel. På dette tidspunkt ble det ikke vurdert at Sayoc viste noen evne til fullføre trusselen ved å lage ei bombe, skriver nyhetsbyrået AP.

Ronald Lowy, som var hans advokat, sier til AP at Sayoc var en bodybuilder den gang.

- Sjokkert

En annen advokat som representerte Sayoc i flere saker, beskriver sin tidligere klient som respektfull og høflig.

- Jeg er sjokkert. Han var alltid utrolig høflig mot meg og han behandlet meg med stor respekt, sier advokat Dan Aaronson til CNN.

Selv om Sayoc er godt kjent for politiet, skal han ikke være en kjenning av Secret Service, skriver CNN. U.S. Secret Service er en amerikansk føderal politietat, som blant annet har ansvar for beskyttelse av både sittende og tidligere presidenter og en rekke andre dignitærer, ambassadører og diplomater i USA.

Registrert republikaner

Han er angivelig registrert som medlem av Det republikanske partiet. Ifølge CNN registrerte han seg først i 2016 for å stemme i Florida. På hans Facebook-side finnes det flere bilder fra Trumps valgmøter i 2016, samt et bilde av han selv i en rød «Make America Great Again»-caps, skriver The Guardian.

Han skal også ha lagt ut flere «memes» av Hillary Clinton - som har blitt tilsendt en av disse brevbombene, hvor hun blir kalt en hykler. Et «meme» - eller «mem» på norsk - er en visuell vits som varieres i ulike digitale sammenhenger.

På profilen hans finnes det også bilder som kritiserer Islam og våpenkontroll.

Ifølge NBC beskriver en kusine av den mistenkte han som en snill og omtenksom person. Hun ble svært overrasket da hun hørte at han hadde blitt pågrepet. Videre forteller hun at hun ikke kjente til Sayocs politiske meninger eller hans rulleblad.