PÅGREPET: En person er pågrepet for drapet på Kristin Juel Johannessen. 12-åringen ble drept 5. august 1999. Arkivfoto: PRIVAT/SCANPIX
PÅGREPET: En person er pågrepet for drapet på Kristin Juel Johannessen. 12-åringen ble drept 5. august 1999. Arkivfoto: PRIVAT/SCANPIXVis mer

Pågrepet i Kristin-saken nå: Har vært i politiets søkelys i 15 år

Tidligere dømt og frikjent for drapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter det Dagbladet erfarer har personen som nå er pågrepet i forbindelse med det uoppklarte drapet på 12 år gamle Kristin Juel Johannesen i 1999, vært etterforsket grundig i saken tidligere.

Vedkommende - en mann i slutten av 30-åra - har vært i politiets søkelys i minst 15 år.

Ble frikjent Han ble i 2001 i Larvik tingrett i en alder av 23 år dømt for drapet på den 12 år gamle jenta. DNA-tester viste da at et hårstrå som ble funnet på Kristins skulder, tilhørte noen i hans familie.

Året etter ble han frikjent, etter at nye DNA-tester viste at hårstrået tilhørte en kvinne.

Mannen har hele tiden bedyret sin uskyld - og han gjør fortsatt det, opplyser hans advokat Søren Hellenes overfor Dagbladet.

- Han stiller seg uforstående til pågripelsen. Han vet heller ikke på hvilke grunnlag han er pågrepet, sier Hellenes til Dagbladet.

Politiet i Vestfold holder i ettermiddag en pressekonferanse, men vil ikke gå ut med noen opplysninger om den pågrepne eller omstendighetene rundt gjennombruddet før den.

- DNA-beviset sentralt Riksadvokat Tor-Aksel Busch har fulgt etterforskningen av drapet på Kristin Juel Johannessen tett de siste årene. I 2005 ga han pålegg til Statsadvokaten i Telemark og Vestfold, politimesteren i Vestfold og sjefen for Nye Kripos om å vurdere om saken skulle gjenopptas.  

- Jeg er glad for at politiet satt ned en egen gruppe som skulle se på dette drapet på heltid, sier Busch til Dagbladet.  

Han ønsker ikke å gå i detaljer om etterforskningen, men letter på sløret når det gjelder et av sporene politiet har brukt mye tid på.  

- DNA-beviset blir sentralt. DNA-beviset har stått sentralt tidligere i denne saken og det står sentralt denne gangen, sier Busch.  

SKAL VURDERE: Riksadvokat Tor-Aksel Busch skal vurdere om hans kontor skal begjære saken gjenopptatt overfor Gjenopptakelseskommisjonen.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
SKAL VURDERE: Riksadvokat Tor-Aksel Busch skal vurdere om hans kontor skal begjære saken gjenopptatt overfor Gjenopptakelseskommisjonen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Nå venter han på at politiet skal sluttføre etterforskningen.  

-Så vil Riksadvokaten vurdere om det er grunnlag for gjenopptakelse. Deretter vil saken eventuelt gå til Gjenopptakelseskommisjonen, sier Busch.

Håper på gode beviser Jonny Sveen har vært advokat for en mann som både var siktet og satt fengslet i forbindelse med saken og senere ble løslatt.

Det skal ikke være denne personen som nå er pågrepet igjen.

Sveen sier til Dagbladet at saken likevel har preget klientens liv, og at det hele tiden har vært et sterkt ønske fra hans side å få en oppklaring i saken.

- Vi håper politiets etterforskning er så god nå at de vil kunne bevise skyld utover enhver rimelig tvil, sier Sveen til Dagbladet.

Dagbladet kommer med mer.