Aleksej Navalnyj

Pågrepet i Russland

Den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj ble pågrepet i passkontrollen da han vendte hjem til Russland.

PÅGREPET: Navanlny ble pågrepet av politiet da han ankom Moskva søndag 17. januar. Video: Twitter Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Aleksej Navalnyj har vært i Tyskland helt siden han ble fraktet dit etter at han ble forgiftet med nervegiften novitsjok i august.

Søndag kveld vendte Putin-kritikeren tilbake til Russland. Han har flere ganger beskyldt russiske myndigheter for å prøve å drepe ham.

Russlands president Putin har nektet for at de var involvert.

Navalnyj ankom søndag en annen flyplass enn planlagt, etter at flyet han satt på ble omdirigert rett før landing.

Da han kom seg inn til passkontrollen ble han pågrepet av russisk politi.

Kyss og farvel

Bildene fra stedet viser flere uniformerte politifolk med munnbind som snakker med Navalnyj. Deretter kysser han kona, før han blir ført bort fra stedet.

Kort tid før han ble pågrepet sa han at han ikke var redd.

- Alle anklager mot meg er fabrikkert, sa Navalnyj.

37 pågrepet

På flyplassen hvor det var planlagt at han skulle lande, har en mengde tilhengere samlet seg. 37 personer skal ha blitt pågrepet der også, ifølge gruppa OVD-info, som er tilstede.

PÅGREPET: En Navalnyj-tilhenger blir pågrepet. Foto. Dmitry Serebryakov / AP / NTB
PÅGREPET: En Navalnyj-tilhenger blir pågrepet. Foto. Dmitry Serebryakov / AP / NTB Vis mer

Bilder fra stedet viser en mengde Navalnyj-tilhengere som prøver med politiet. Flere

- Jeg er en russisk borger som har full rett til å vende hjem, sa Navalnyj til journalister på flyet før landing.

Forgiftet

Det var i august at Navalnyj plutselig ble akutt syk om bord på et fly i Sibir.

Han ble innlagt på sykehus i Russland, før han ble evakuert til et tysk sykehus med fly. I etterkant har eksperter fra både Tyskland, Frankrike og Sverige fastslått at han ble forgiftet med nervegiften novitsjok.

Det er en gift som har vært mye brukt av russiske myndigheter i mange år.

Harslerer

FORGIFTET: Staben til den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj hevder at han ikke ble forgiftet på flyplassen, som man først trodde, men på hotellrommet. Det skriver de på Instagram. Video: Instagram @navalny Vis mer

President Vladimir Putin har nektet for at den russiske regjeringen var involvert i forgiftningen av Navalnyj. Han har blant annet foreslått at Navalnyj kanskje har svelget giften selv, ifølge den franske avisa Le Monde.

Navalnyj selv har har harselert med Putins antydning.

«God historie. Jeg synes den fortjener de nærmeste undersøkelser. Jeg kokte novitsjok på kjøkkenet. Tok en rolig slurk fra flaska på flyet. Falt i koma», skrev han på Instagram.

«Å dø på et sykehus i Omsk og å ende opp i et likhus i Omsk, hvor dødsårsaken ville stadfestes å være 'levde lenge nok' - det var målet med min djerve plan. Men Putin spilte meg. Han kan ganske enkelt ikke narres. Og som følger lå jeg, som en tosk, 18 dager i koma, men lyktes ikke å nå målet mitt», skrev Navalnyj.

Forgiftet av underbuksa

I et forsøk på å finne ut av hvordan han ble forgiftet, utga Navalnyj seg for å være russisk embedtsmann og ringte en av agentene fra etteretningsorganisasjonen FSB som han mener var involvert i forgiftningen.

FSB-agenten sa da at Navalnyj hadde blitt forgiftet via underbuksene sine, viser et opptak av samtalen som CNN og Bellingcat har fått av Navalnyj.

Agenten skal ha forklart at giften ble aktivert av Navalnyjs egen svette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer