Pågrepet i Stortinget

En 38 år gammel mann ble pågrepet i Stortinget da han ropte «Sieg Heil » og truet de ansatte med sprøytespisser. Han truet med å skyte da han ikke fikk snakke med Bondevik som var i bygget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen kom til Stortinget rett før 11 i formiddag. Da hadde han kjørt drosje fra Trondheim i natt.

Politi-ID

Han legitimerte seg overfor drosjesjåføren som politimann og ba om å bli kjørt til Halden i Østfold.

- Jeg merket ikke noe mistenkelig på turen. Han fortalte meg at han jobbet i narkopolitiet og han legitimerte seg som politimann. Trolig var den falsk, sier den 31 år gamle drosjesjåføren til Dagbladet.no

Ville snakke med Bondevik

Da de kom til Oslo sa 38-åringen at han måtte en kort svipptur innom Stortinget for å snakke med noen. Han henvendte seg rolig i resepsjonen og ba om å få komme inn i selve Stortingsbygningen for å snakke med statsminister Kjell Magne Bondevik. Da han ble avvist ba han om å få snakke med Frps partileder Carl I. Hagen. Nok en gang ble han avvist.

Truet med å skyte

Da ble 38-åringen rasende og begynte å skjelle ut de ansatte i skranken. Han ropte «Sieg Heil» fem-seks ganger før han truet med å stikke de ansatte med sprøytespisser. Han truet også med å skyte, men truslene var ikke rettet mot noen direkte.

Spetakkelet kunne høres over flere etasjer i de åpne gangene i Stortinget. Mannen skal ikke ha hatt våpen på seg ifølge sikkerhetsvaktene ved Stortinget, men han hadde noen sprøytespisser i lomma som ble beslaglagt.

Statministeren sikret

Flere sikkerhetsvakter kom til og de anholdt 38-åringen igjen på utsiden. Han ble ransaket og gjenstander ble beslaglagt. Blant annet en sammenleggbar knipetang med skrutrekker og noen ledninger.

Sju sikkerhetsvakter holdt mannen i sjakk og to polititjenestemenn som passet på statsminister Kjell Magne Bondevik på innsiden av bygget ble underrettet om situasjonen. En av dem kom ut, mens den andre politimannen ble igjen i Vandrehallen utenfor Stortingssalen og sikret statsministeren.

Tre enheter fra Oslo politidistrikt kom til og pågrep mannen. Mens han ble pågrepet passerte helseminister Dagfinn Høybråten han på vei inn i Stortingsbygningen.

Dyr Oslo-tur

Den uheldige drosjesjåføren som plukket opp 38-åringen Trondheim rundt 02 i natt, og kjørte han til Oslo, står nå trøtt igjen i hovedstaden uten penger for turen.

- Da vi kom til Stortinget hadde vi passert 10 000 kroner på takstameteret. Jeg vet ikke om jeg får disse pengene igjen. Først må jeg anmelde fyren, sier sjåføren til Dagbladet. Etter hva Dagbladet.no kjenner til hadde 38-åringen rundt 3000-4000 kroner på seg da han ble pågrepet.

Stadig flere trusler

I Stortinget har man merket at stadig flere personer truer de ansatte eller politikere. Senest i forrige uke ble det ringt inn en bombetrussel.

- Etter 11. september innførte vi en del nye sikkerhetstiltak. Vi føler at sikkerheten er god nok nå, sier assisterende sikkerhetssjef Knyt Bye-Johnsen til Dagbladet.no

Han opplyser at de ansatte har gjennomgått selvforsvarskurs og lært hvordan de skal tolke forskjellige personers væremåte. I tillegg har sikkerhetsavdelingen fått opplæringen i å overmanne og pågripe personer.

38-åringen som ble pågrepet i dag har tidligere også rettet trusler mot ansatte i Stortinget. Det var for noen år siden.

- Vi har noen gjengangere som møter opp ofte her i foajeen. De i resepsjonen har en viss oversikt over hvem de er, sier Bye-Johnsen.

I JERN: 38-åringen ble raskt pågrepet etter at han ropte nazislagord i Stortinget og truet med å skyte.
TOK INGEN SJANSER: 38-åringen var rolig og forklarte hvorfor han hadde slått seg vrang. Han ble pågrepet av to sivile polititjenestemenn.