Wagner-Medvedev:

Pågrepet igjen

Den tidligere Wagner-soldaten Andrej Medvedev er pågrepet av norsk politi - denne gangen mens han skal ha forsøkt å komme seg hjem til Russland.

AVHOPPER: Andrej Medvedev har søkt politisk asyl i Norge. Fredag ble han pågrepet på den norsk-russiske grensa i Finnmark. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
AVHOPPER: Andrej Medvedev har søkt politisk asyl i Norge. Fredag ble han pågrepet på den norsk-russiske grensa i Finnmark. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag kveld ble en mann i 20-åra pågrepet av politiet ved Grense Jakobselv i Finnmark, idet vedkommende skal ha forsøkt å krysse grensa over til Russland.

Lørdag formiddag melder The Barents Observer at det dreier seg om den profilerte Wagner-avhopperen Andrej Medvedev, som kom til Norge i vinter.

Redd for å bli utlevert

Politiet i Finnmark ønsker ikke å kommentere dette, men The Barents Observer skriver at de møtte Medvedev i Kirkenes tidligere fredag.

Da skal han ha gitt uttrykk for at han ønsket å dra tilbake til Russland, i frykt for at norske myndigheter skal utlevere ham til Ukraina.

Ifølge Medvedevs advokat Brynjulf Risnes beror det hele på en misforståelse.

- Det stemmer at han er pågrepet etter å ha blitt stanset i en drosje. Det han har fortalt meg er at formålet med drosjeturen var å finne ut hvor han krysset grensa da han kom til Norge, sier Risnes til Dagbladet.

Han forteller videre at Medvedev skal ha vært i Finnmark i forbindelse med et dokumentarprosjekt han er en del av.

- Han ville ikke krysse grensa, men dette er en følsom sone der politiet følger med på alle bevegelser, sier Risnes.

MISFORSTÅELSE: Advokat Brynjulf Risnes og Andrej Medvedev avbildet i Oslo tingrett i april. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
MISFORSTÅELSE: Advokat Brynjulf Risnes og Andrej Medvedev avbildet i Oslo tingrett i april. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Søkte politisk asyl

Medvedev var tidligere leiesoldat i Wagner-gruppa, før han rømte til Norge i januar idet han selv har beskrevet som en dramatisk flukt over den norsk-russiske grensa.

Han søkte seinere politisk asyl i Norge, men oppholdet her i landet har ikke gått helt knirkefritt for seg.

Blant annet har Medvedev blitt pågrepet for ordensforstyrrelser og besittelse av en luftpistol - en sak han møtte i retten for i april.

Samme måned ble han også hanket inn av politiet i Sverige, etter at han hadde tatt bussen til Göteborg for å kjøpe sigaretter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer