Stig Millehaugen

Pågrepet

Den dobbeltdrapsdømte 53-åringen oppdaget spaserende langs veien i Oslo. Fengselssjef i Trondheim fengsel tror neppe Millehaugen vil fortsette soningen der.

PÅGREPET: Etter ei uke på rømmen ble Stig Millehaugen onsdag formiddag 8. juni pågrepet i Østmarka i Oslo. Pågripelsen skjedde uten dramatikk, ifølge politiet. Video: Maja Walberg Klev / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rømte Stig Millehaugen (53) er pågrepet, opplyser Oslo politidistrikt i en pressemelding.

Den dobbeltdrapsdømte og ransdømte 53-åringen ble pågrepet i Østmarkveien sørøst i byen i 10.30-tida i dag. Ifølge politiet skjedde dette uten dramatikk.

TATT: Stig Millehaugen (53) er pågrepet etter flere dager på rømmen. Foto: Politiet
TATT: Stig Millehaugen (53) er pågrepet etter flere dager på rømmen. Foto: Politiet Vis mer

- Han samarbeidet, og det var ingen dramatikk, opplyser Tor Gulbrandsen, operasjonsleder i Oslo politidistrikt, til Dagbladet.

- Han var sliten og medtatt, og vil nå få en helsesjekk i arresten, legger operasjonslederen til.

Kom gående

Gulbrandsen forteller videre at Millehaugen ble pågrepet utendørs, etter at en patrulje hadde sett noen som kunne likne på ham langs veien. De tok kontakt og fikk bekreftet at det var ham.

Stedet hvor dobbeltdrapsmannen ble tatt, ligger i et tynt befolket område ved markagrensa, nær restauranten Østmarksetra.

Politiadvokat Børge Enoksen opplyser på en pressekonferanse at det var tips som ledet patruljen til Østmarkveien.

- Vi fikk flere tips om at han kunne befinne seg i det området, så har vi undersøkt videre, sier Enoksen - men sier det var «litt tilfeldig» at han ble sett i dag.

- Politiet var i området på bakgrunn av tips, men at han kom gående da, var litt tilfeldig.

- Full aksjon

Fra tirsdag kveld og gjennom hele natta har politiet søkt i området rundt restaurant Østmarksetra. Det forteller daglig leder Jan Engblom til Dagbladet.

- Det var en full aksjon med masse dyktige politifolk, sier Engblom.

Politiet skal ikke ha opplyst om hva aksjonen dreide seg om.

- Jeg fikk følelsen av at det var en person de var veldig interessert i å få fatt på. Da gikk tankene brått hen til denne saken. Det har jeg nå fått bekreftet, sier den daglige lederen.

- Neppe tilbake

Stig Millehaugen skal tilbakeføres til forvaringsanstalten i Trondheim eller den tilsvarende avdelingen på Ullersmo i Romerike fengsel. Det har ikke vært spørsmål om varetektsfengsling i mellomtiden, opplyser regiondirektør Stig Storvik i Kriminalomsorgen region øst til Dagbladet.

- Vi er glad for at Millehaugen er pågrepet. Avgjørelsen om hvor han skal være videre, blir bestemt i samarbeid mellom Kriminalomsorgen region nord (Trondheim) og region øst (Ullersmo/Ila). Regiondirektør Tore Råen i nord og jeg sitter tilfeldigvis ved siden av hverandre på et møte i Trondheim for ledelsen i Kriminalomsorgen, sier Storvik.

Først skal de drøfte med ledelsen i fengslene i Trondheim og Ullersmo/Ila, som har de to eneste anstaltene for forvaringdsdømte.

Under oppussing og rehalitering av Ila i Bærum, er det Ullersmo på Kløfta som har overtatt ansvar for og tilbud til rundt forvaringsdømte på Ila.

Pr. onsdag ettermiddag hadde ikke de involverte partene i Millehaugens videre soning snakket konkret om saken.

- Det skal vi få til raskt, sier regiondirektør Stig Storvik Kriminalomsorgen

Fengselssjef Egil Gabrielsen i Trondheim fengsel forteller til Dagbladet at det er lite sannsynlig at Stig Millehaugen kommer tilbake til forvaringsanstalten for å sone videre.

POLITIAKSJON: Ifølge den svenske avisa Göteborgs-Posten skal det ha blitt gjennomført en større politiaksjon i Sverige, i forbindelse med jakten på Stig Millehaugen. Video: Dagbladet TV Vis mer

Han er orientert om at Millehaugen er pågrepet uten dramatikk, og understreker at det er Kriminalomsorgen som bestemmer videre soning, etter eventuell varetektsfengsling.

- Har Millehaugens uteblivelse fra permisjon påvirket permisjonsvilkårene for andre innsatte på forvaringsavdelingen?

- Nei, svarer fengelssjefen.

- Blir det noen gransking av rømningen?

- Fengselet har redegjort for alle kjente omstendigheter rundt uteblivelsen, som vi kaller det.

Kriminalomsorgen har to steder for forvaringsdømte som Stig Millehaugen: Trondheim og Ila i Bærum. Under oppussingen på Ila er det Ullersmo på Romerike som huser Ila-avdelingen.

Internasjonalt etterlyst

53-åringen har vært etterlyst både nasjonalt og internasjonalt siden han rømte fra permisjon fra Trondheim fengsel i forrige uke.

SISTE BILDE: Dette er det siste bildet tatt av Millehaugen før dagens pågripelse. Her forlater han Helsfyr T-banestasjon i 15.30-tida forrige onsdag. Foto: Politiet/NTB
SISTE BILDE: Dette er det siste bildet tatt av Millehaugen før dagens pågripelse. Her forlater han Helsfyr T-banestasjon i 15.30-tida forrige onsdag. Foto: Politiet/NTB Vis mer

Mye tyder på at han reiste til Oslo fra Værnes lufthavn i 12-tida onsdag. Etter dette har politiet gjennomført flere politiaksjoner i og rundt hovedstaden, samt i Sverige.

Fengselsleder ved Trondheim fengsel, Egil Gabrielsen, har opplyst til Dagbladet at Millehaugen tidligere har gjennomført fem permisjoner fra fengselet i Trondheim uten noen form for brudd.

Dette var hans sjette, og det lå både et klart formål og konkrete retningslinjer for hva 53-åringen kunne gjøre.

- Man må ha en spesiell grunn, det hadde han også i dette tilfellet, uten at jeg vil kommentere hva dette var. På generelt grunnlag kan jeg si at det kan være alt fra besøk av familie til andre aktiviteter. Man får da en geografisk begrensning, for eksempel Trondheim sentrum. Men det er ingen systemer som varsler hvis man beveger seg utafor området. Det er ingen fotlenke eller den slags, sa Gabrielsen.

Han kunne også opplyse at Millehaugen tidligere har hatt besøk i fengselet.

En mann ble torsdag pågrepet, siktet for å ha bistått Millehaugen i flukten. Han ble løslatt etter avhør, men er fremdeles siktet.

- Jaktes på av kriminelle

Et av de to drapene som Millehaugen er dømt for, er drapet på Young Guns-lederen Mohammed «Jeddi» Javed i 2009.

En av de nåværende lederne i gjengen har fortalt til Dagbladet at det er mange kriminelle som har jaktet på 53-åringen.

- Det er flere som ønsker hevn. De mener at en sånn person ikke fortjener å dø lett, sier mannen til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer