- Pågrepne har vært fremmedkrigere for fryktet terrorgruppe i Syria

Det forteller avdelingsdirektør Jan Glent i PST. Somalier (29) nekter skyld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Alle tre er siktet for i nær framtid å planlegge å slutte seg til ISIL, sier avdelingsdirektør Jan Glent til Dagbladet etter at tre norske statsborgere i morges ble pågrepet på to forskjellige adresser, etter en nøye planlagt aksjon fra Politiets Sikkerhetstjenste (PST).

- Uforstående Advokat John Christian Elden forsvarer en av de siktede, en 29 år gammel norsk statsborger - etnisk somalier.

- Min klient nekter straffskyld etter den alvorlige siktelsen, sier advokat Elden.

- Han vil forklare seg for sikkerhetspolitiet, men stiller seg uforstående til terrorsiktelsen, sier advokat Elden til Dagbladet.

To av dem har ifølge Glent allerede utført aktiviteter i Syria sammen med terrorgrupperingen ISIL, som står for «Den islamske staten i Irak og i Levanten».

Somalieren og en av eks-jugoslavene skal ifølge PST ha deltatt i kamphandlinger sammen med ISIL i Syria.

De tre er:
• Mann 29, norsk statsborger, født i Somalia,
• Mann 27, norsk statsborger, født i tidligere Jugoslavia
• Mann 24, norsk statsborger, født i tidligere Jugoslavia.

Terrororganisasjon Det skal være første gang norske statsborgere er pågrepet i en så bredt anlagt aksjon for krigsvirksomhet i Syria.

«PST anser og behandler ISIL som en terrororganisasjon etter norsk strafferett», skrev PST i en pressemelding tidligere i dag.

Glent sier til Dagbladet at de tre er kjent for PST fra tidligere, og tilhører et islamistisk miljø, som har tilknytning til Profetens Ummah.

I videoen som publiseres sammen med denne saken kan du høre hele intervjuet med Glent.

Norske jihadister Dagbladet har den siste tida hatt flere avsløringer om personer og miljøer i Norge som knyttes til krigføring i Syria.

Dagbladet kunne 16. mai avsløre at over 70 nordmenn og personer med tilknytning til Norge har kjempet mot Assad-regimet i Syria. Minst sju norske statsborgere eller personer med lovlig opphold i Norge skal ha blitt drept i Syria, etter at opprøret mot despoten Bashar al-Assad begynte - og flere ekstreme islamistiske grupper inntok Syria.

For få dager siden publiserte Dagbladet et intervju med en norsk-pakistansk kvinne som PST anser som helt sentral i det islamistiske miljøet i Norge.

I dag publiserte Dagbladet som første norske avis en melding fra en nordmann ved fronten i Syria.

al-Qaida-utbrytere PST skriver dette om ISIL i sin pressemelding i dag:
«ISIL ble listeført av FN som terrororganisasjon i mai 2013. ISIL er en av gruppene som er aktive i den interne væpnede konflikten i Syria. Den har gjennomført flere tilfeller av systematisk tortur og massakrer mot sivilbefolkningen, angrep som blant annet kategoriseres som forbrytelser mot menneskeheten. ISIL er en utbrytergruppe av al-Qaida og er en jihadist-gruppering som kjemper for å opprette et kalifat styrt etter sharia-lover», skriver PST i sin pressemelding i morges.

«Som jihadist-gruppering med global jihad som målsetting, bygger ISILs ideologi på et sterkt negativt syn på Vesten og på vestlige verdier. På bakgrunn av dette, og på grunnlag av hva etterforskingen har frembrakt, anses de siktede også å representere en trussel mot Norge og våre allierte. De siktede vil bli fremstilt for varetektsfengsling», skriver sikkerhetstjenesten videre.

TERRORGRUPPE: De pågrepne skal være tilknyttet ISIL, en terrororganisasjon hvor Abu Abdurrahman Al Iraqi og Abu Muhammad Al Amriki (de to i midten på bildet) er kommandanter. På dette bildet poserer de sammen med en 22-årig nordmann (foran til høyre) som skal befinne seg ved fronten i Syria. Abu Abdurrahman Al Iraqi har flere ganger blitt avbildet med sine fienders avkappede hoder - minst én gang med en  blodig kniv i hånda. Foto: Privat
TERRORGRUPPE: De pågrepne skal være tilknyttet ISIL, en terrororganisasjon hvor Abu Abdurrahman Al Iraqi og Abu Muhammad Al Amriki (de to i midten på bildet) er kommandanter. På dette bildet poserer de sammen med en 22-årig nordmann (foran til høyre) som skal befinne seg ved fronten i Syria. Abu Abdurrahman Al Iraqi har flere ganger blitt avbildet med sine fienders avkappede hoder - minst én gang med en blodig kniv i hånda. Foto: Privat Vis mer