Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pågripelse 34 år etter flykapringen

En person ble drept da et passasjerfly ble kapret i Aten i 1985. Torsdag denne uka ble en mann pågrepet i forbindelse med saken.

PÅGREPET: En 56-åring som skal ha vært delaktig i en flykapring i 1985 er satt i arrest. Video: AP Vis mer

- De slår passasjerene, de slår passasjerene! De truer med å drepe dem! Vi må lande. Vi må ha brennstoff. Nå!

«Den dramatiske samtalen mellom cockpit på det kaprede flyet og tårnet på flyplassen i Beirut ble sendt ut av radio- og fjernsynsstasjoner verden over i går kveld og ga en liten smakebit på et drama hvor vold og desperasjon spilte hovedrollen», skrev Dagbladet 15. juni 1985.

Dagen i forveien hadde to menn med våpen kapret et fly kort tid etter at det tok av fra Aten. En amerikansk marinedykker ble drept og det skulle ta 17 dager før alle gislene om bord fikk gå fri.

Torsdag denne uka, 34 år etter kapringen, ble en 65 år gammel mann pågrepet i Mykonos i forbindelse med flykapringen og en kidnappingssak fra 1987, ifølge BBC.

PÅ VINGEN: To av kaprerne sitter på vingen av flyet på Beirut flyplass. Foto: AFP PHOTO/JOEL
PÅ VINGEN: To av kaprerne sitter på vingen av flyet på Beirut flyplass. Foto: AFP PHOTO/JOEL Vis mer

Skal utleveres

Ifølge lokale medier ble mannen oppdaget under en passjekk, da et cruiseskip ankom Mykonos. Han er varetektsfengslet i påvente av utlevering til Tyskland. Også den tyske storavisa Bild skriver om pågripelsen. Ifølge avisa ble pågripelsen gjort etter forespørsel fra tyske myndigheter. Det skal ha vært to europeiske arrestordre på mannen.

Ifølge nyhetsbyrået AP, som siterer det tyske nyhetsbyrået DPA, ville ikke tyske myndigheter kommentere saken lørdag.

Den mistenkte var lørdag i politiets varetekt på den greske øya Syros, men skal bli overført til et høysikkerhetsfengsel, sier en kilde i politiet til AP.

Kilden bekrefter at den mistenkte er en libanesisk statsborger, men politiet har ikke gått ut med navnet på vedkommende. Greske medier har derimot skrevet at den pågrepne skal være Mohammed Ali Hammadi, som ble arrestert i Frankfurt i 1987.

FBI anslår at han er 55 år, altså stemmer ikke alderen hans med den oppgitte alderen 65 år. Hammadi ble dømt for flykapringen og for drapet på den amerikanske soldaten, og fikk livstid i fengsel. Han ble løslatt i 2005 og returnerte til Libanon.

Med sine medsammensvorne Hasan Izz-Al-Din og Ali Atwa, er han på FBIs «most wanted»-liste over terrorister, under navnet Mohammed Ali Hamadei, ifølge AP.

I motsetning til greske medier, hevder utenriksdepartementet i Beirut at mannen er en libanesisk journalist.

BEIRUT: En av kaprerne står i døra på flyet, som her har landet på Beiruts internasjonale flyplass. Foto: AP Photo/Herve Merliac
BEIRUT: En av kaprerne står i døra på flyet, som her har landet på Beiruts internasjonale flyplass. Foto: AP Photo/Herve Merliac Vis mer
JOURNALISTER: En av kaprerne retter pistolen sin mot journalister fra ABC News, som nærmet seg flyet for å forsøke å gjøre et intervju. Foto: AP Photo/Herve Merliac
JOURNALISTER: En av kaprerne retter pistolen sin mot journalister fra ABC News, som nærmet seg flyet for å forsøke å gjøre et intervju. Foto: AP Photo/Herve Merliac Vis mer

Dramatisk flykapring

Flyet ble kapret kort tid etter det tok av 14. juni 1985. Flyet kom fra Kairo og skulle til San Diego, men hadde planlagte stopp i Aten, Roma, Boston og Los Angeles.

De fleste om bord var amerikanere, bortsett fra 15 grekere. I flere runder lot kaprerne de 146 personene om bord gå fri. Slik utspilte den dramatiske hendelsen seg, ifølge nyhetsbyråene UPI og AFP:

14. juni 1985

 • Klokka 10.10 to menn med våpen kaprer flyet. De ber pilotene om å fly til Beirut.
 • 11.57 – Flyet lander i Beirut. Kaprerne truer med å drepe passasjerer om de ikke får fylle drivstoff. De løslater 19 kvinner og barn, og flere medsammensvorne skal ha kommet om bord. De ber pilotene om å fly til Algerie.
 • 13.30 – Flyet tar av fra Beirut og flyr mot Algerie.
 • 15.30 – Flyet ankommer Algerie. Kaprerne kommer en liste krav, og truer med å drepe gisler. 20 passasjerer, for det meste amerikanske barn og kvinner, får gå fri.
 • 20.25 – Flyet tar av og flyr tilbake mot Beirut.

15. juni:

 • 02.20 – Flyet lander i Beirut. Et av gislene, amerikaneren Robert Stethem, har blitt drept og blir fraktet ut av flyet. Gjerningsmennene gjentar truslene og kravene.
 • 05.40 – Igjen tar flyet av og setter kursen mot Algerie.
 • 07.50 – Flyet lander i Algerie. To timer etter landing blir tre gisler løslatt. To fra myndighetene går om bord for å forhandle. En medsammensvoren ble arrestert på flyplassen i Aten samme dag som flyet ble kapret. Vedkommende blir flydd til Algerie og byttet mot greske passasjerer om bord.
 • Ifølge AP ble 53 passasjerer løslatt.

16. juni:

 • 01.45 - Gisseltakerne løslater tre personer.
 • 08.55 – Flyet tar av fra Algerie en halvtime før tidsfristen flykaprerne satte for kravet om å løslate 760 shia-muslimer i israelske fengsler.
 • 14.46 – Flyet lander i Beirut for tredje gang. Flyselskapet bekrefter at tolv personer ble fjernet fra flyet under dets andre stopp i Beirut. Denne gangen løslater de en syk, amerikansk mann.

Mandag 17. juni blir de resterende passasjerene tatt av flyet og holdes som gisler på et ukjent sted i Beirut.

20. juni blir Robert Stethem gravlagt på Æresgravlunden i Arlington. 29. juni informerer Syria om at de har sikret løsgivelsen av de resterende gislene.

FLYKAPRER: En av kaprerne avbildet med en pose over hodet 20. juni 1985. Foto: AFP PHOTO/JOEL ROBINE
FLYKAPRER: En av kaprerne avbildet med en pose over hodet 20. juni 1985. Foto: AFP PHOTO/JOEL ROBINE Vis mer

30. juni - etter 17 dager i fangenskap - ble de 39 resterende gislene overlatt til Røde Kors. Dagen etter ankommer gislene Frankfurt, hvor de blir ivaretatt av helsepersonell. Besetningen sier at de kan identifisere bilder av kapreren som drepte den amerikanske mannen.

13. januar 1987 ble Mohammed Ali Hamadi arrestert på Frankfurt lufthavn, da det ble funnet flytende sprengstoff i bagasjen hans.

Under rettssaken, hvor han ble dømt for flykapringen og drapet, hevdet Hammadi at han trodde han smuglet brennevin, ikke sprengstoff.

HJEMME: Ett av gislene avbildet da han ankom en amerikansk base 2. juli 1095. Foto: AP Photo/Dennis Cook
HJEMME: Ett av gislene avbildet da han ankom en amerikansk base 2. juli 1095. Foto: AP Photo/Dennis Cook Vis mer

Kravene

Den 57 år gamle kapteinen, John Testrake, møtte pressen i Frankfurt dagen etter at han ble løslatt av gisseltakerne. Han hadde tilbrakt over to uker i fangenskap.

«I nyvasket kapteinsuniform, nybarbert og uthvilt fortalte Testrake om hvor glad han var over å ha blitt løslatt.

- Jeg har også forstått en god del om sjiamuslimenes situasjon i Libanon. Det er helt klart at de ikke lever under lette forhold, sa Testrake», ifølge Dagbladets papiravis 31. juni 1985.

KAPTEINEN: John Testrake snakker med journalister mens en av kaprerne står bak ham. Foto: AFP PHOTO/Nabil ISMAIL
KAPTEINEN: John Testrake snakker med journalister mens en av kaprerne står bak ham. Foto: AFP PHOTO/Nabil ISMAIL Vis mer

Rundt to uker tidligere publiserte Dagbladet listen de algeriske myndighetene fikk med krav fra kaprerne:

 • Løslatelse av alle shia-muslimer i israelske fengsler og hjemsending til Saida i Sør-Libanon.
 • Fordømmelse av amerikansk praksis i den arabiske verden og av amerikansk militær og økonomisk støtte til Israel.
 • Fordømmelse av bilbombeattentatet i Bir el Abed 8. mars, der 68 mennesker ble drep og 256 såret.

Mange libanesere beskyldte USA for å ha vært innblandet i attentatet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no - nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling