- Pågripelse kan være en drøm for Krekar

Terrorforsker tror mullaen nå får en plattform og ytterligere status.

PÅGREPET: Krekar blir i dag fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett. PST ber om åtte ukers fengsling. Krekars forsvarere vil begjære mullaen løslatt.
Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
PÅGREPET: Krekar blir i dag fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett. PST ber om åtte ukers fengsling. Krekars forsvarere vil begjære mullaen løslatt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pågripelsen øker imidlertid ikke terrorfaren i Norge, tror den svenske terroreksperten Magnus Ranstorp.

- Man har hatt lignende situasjoner i andre land, deriblant Storbritannia, uten at det har ført til ytterligere voldsepisoder. Jeg er sikker på at Politiets sikkerhetstjeneste følger denne situasjonen nøye, sier Ranstorp til NRK.

Krekar blir onsdag formiddag fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett. PST ber om åtte ukers fengsling. Krekars forsvarere vil begjære mullaen løslatt.

Steinkasting Mulla Krekar ble pågrepet i leiligheten sin på Tøyen i Oslo tirsdag. Under pågripelsen ropte han «leve islam».

 Senere på kvelden rigget et team fra TV 2 seg opp utenfor bygningen. Da samlet det seg en gruppe unge Krekar-tilhengere som ropte «lenge leve mulla Krekar». De kastet stein etter TV 2-teamet.

TV 2 ble offer for mullaens vrede også etter at Krekar ble dømt til fem års fengsel mandag.

TV 2 ba ham om å kommentere domsavsigelsen selv om han hadde sagt at han ikke ville gi kommentarer til norske medier. Krekar ble sint, slo til journalistens mikrofon og deretter fotografens kamera. Opptrinnet ble filmet og vil bli politianmeldt.

Trusler Pågripelsen tirsdag kom etter det ble kjent at Krekar har fremsatt nye trusler. Det skjedde på et nettforum.

Aftenposten skriver at Krekar i et av klippene snakker om det han ser på som innblanding av Norge i konflikten mellom ham og Kurdistans Patriotiske Union (PUK) og den kurdiske politikeren Jalal Talabani. Krekar kommer med det han kaller et hypotetisk eksempel: Hvis han blir fengslet, kan hans tilhengere ta en nordmann til gissel og fengsle ham hjemme i kjelleren som hevn på at Krekar sitter fengslet i Norge.

Krekar snakket i klippene også om tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) og sa han vet hvor Bondevik bor.

Krekar nevner også demonstrasjonen han ledet 2. mars i Oslo i år. Ifølge Krekar skal demonstrasjonen ha ført til at minst 100 nye menn har blitt Krekar-tilhengere, og at han nå har så mange medlemmer i Kurdistan at han ikke rekker å holde kontakten med dem alle. Målet er å rekruttere minst 120.000 mennesker innen utgangen av året. Krekar beskriver hvordan dette skal skje, med organisering i celler.

Frykter aksjoner Pågripelsen av Krekar tirsdag kan føre til voldelige aksjoner mot staten Norge, frykter tidligere generalsekretær Shoaib Sultan i Islamsk Råd.

Han har jobbet med å kartlegge høyreekstreme miljøer på nett og han kjenner det islamske miljøet godt.

- Man kan frykte at dette av mange vil oppfattes som brudd på en fredssituasjon.

Krekar har i alt han har sagt og gjort holdt på at Norge var i en fredstilstand, og brudd på dette vil kunne føre til at de som støtter ham, gjennomfører aksjoner i Norge, sier Sultan til NRK.

Han mener Krekar har flere typer støttespillere i Norge:

- Dette kan deles opp i to grupper: Det kurdiske miljøet, som ikke er stort, men som er et miljø.

I tillegg har man dem som i utgangspunktet ikke støtter Krekar, men som deler hans verdenssyn og ønsker å gjennomføre aksjoner, og som bruker dette som en unnskyldning, sier Sultan.

(NTB)