VENTER PÅ GRENSA: Indiske grensesoldater hadde tatt fram kikkerten i går. Foto: AP
VENTER PÅ GRENSA: Indiske grensesoldater hadde tatt fram kikkerten i går. Foto: APVis mer

Pakistan: - Ønsker ikke krig med India

Angriper bare hvis de blir angrepet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pakistan ønsker ikke krig med India og vil bare bruke militær makt hvis landet selv blir angrepet, sier den pakistanske statsministeren. Russland sier seg sterkt bekymret over spenningen mellom India og Pakistan.

Situasjonen er blitt stadig mer spent etter at Pakistan fredag begynte å flytte nye styrker til grenseområdene med India. Men lørdag sa statsminister Yousaf Raza Gilani at hensikten bare er å avverge muligheten for det han kalte indisk aggresjon.

- Vi ønsker ikke å slåss, vi ønsker ingen krig, vi ønsker ingen aggresjon i forholdet til våre naboer, sa Gilani i en fjernsynstale. Han tilføyde imidlertid at Pakistans militære styrker er «fullt ut forberedt» på å slå tilbake et eventuelt indisk angrep.

Mumbai

India har gitt Pakistan skylden for tragedien i Mumbai i november, der 164 mennesker mistet livet. Pakistans forholdsvis nyvalgte sivile regjering har krevd at India legger fram beviser for denne påstanden, og ordkrigen mellom de to atommaktene blir stadig trappet opp.

Lørdagens utspill fra statsminister Gilani tolkes ifølge nyhetsbyrået AP som et signal om at Pakistan vil slå tilbake hvis India angriper opprørsgrupper på pakistansk område med fly eller raketter.

Det betraktes ikke som noen direkte trussel om en ny indisk-pakistansk krig.

De to landene har utkjempet tre kriger seg imellom siden den tidligere britiske kolonien India ble delt i to selvstendige stater i 1947. USA og andre stormakter er svært urolige over at det indisk-pakistanske forholdet igjen er svært spent.

«Farlig»

Russland er sterkt bekymret over styrkeoppbyggingen langs grensen mellom Pakistan og India, het det i en kunngjøring fra utenriksdepartementet i Moskva lørdag.

- Spenningen i denne regionen har nådd et farlig nivå, understreket russerne.

- Meldinger om at regjeringene i New Delhi og Islamabad ikke utelukker å bruke makt mot hverandre, gir grunn til sterk bekymring. Russland oppfordrer India og Pakistan til å beherske seg og ikke la situasjonen langs grensen komme ut av kontroll, het det videre.

Det russiske utenriksdepartementet understreket at forhandlinger er eneste farbare vei ut av dagens farlige situasjon. USA har også oppfordret India og Pakistan til å dempe spenningen gjennom dialog.

(NTB)