Pakistan avfyrte missil

Kan frakte kjernefysiske våpen. Varslet ikke India.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag tidlig har Pakistan avfyrt en testmissil som kan bære både konvensjonelle stridshoder og atomstridshoder, sier det pakistanske militæret i følge AP.

Kryssermissilen kalles Babur og har en rekkevidde på fem hundre kilometer. Militæret har ikke opplyst hvor missilen ble skutt opp fra.

- Ved Allahs nåde, alle designparametrene for oppskytingen ble godkjent, står det i uttalelsen fra militæret. Dagbladet.no antar dette innebærer at oppskytingen var vellykket.

Men nabolandet India ble ikke varslet på forhånd om oppskytningen.

- Vi informerte ikke India, ettersom helgens avtale i New Dehli om forhåndsvarsling av missiltester ikke gjelder for kryssermissiler, sier Mohammed Naeem Khan, talsmann for det pakistanske utenriksdepartementet.

Indiske myndigheter tause

Babur flyr parallelt med jordas overflate og kan treffe målet med et med «mindre enn et knappenålshodes avvik». Missilen kan avfyres fra krigsskip, ubåter og jagerfly, og fanges ikke opp på radar. Den kan penetrere et hvilket som helst forsvarsystem, heter det i militærets uttalelse.

Det er foreløpig ikke kommet noen reaksjon fra India.

Avtalen om missiltesting som ble formalisert i New Dehli, er et ledd i å bygge opp tilliten igjen mellom de to landene, som har utkjempet tre kriger siden frigjøringen fra britene i 1947. De har også avtalt å installere en direkte telefonlinje mellom statsoverhodene for å unngå misforståelser som kan føre til atomkrig.