Pakistan ber om hjelp

Pakistans president sier landet ikke klarer å takle katastrofen alene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Minst 19.000 mennesker er døde bare i Pakistan, og det er ventet at tallene vil stige ytterligere. Over 30.000 mennesker er nå antatt døde. Pakistans statsminister, Shaukat Aziz, sier at 43.000 mennesker er skadet og at dette tallet med sikkerhet vil stige.

Enkelte byer er fullstendig utslettet, fjellsider er revet vekk og veistrekninger har forsvunnet.

Pakistans president Pervez Musharraf bønnfaller nå det internasjonale samfunnet om hjelp. Landet har nok hjelpearbeidere, men trenger økonomisk hjelp:

- Vi trenger store mengder medisin, telt og helikopter for å nå mennesker i avsidesliggende strøk, dess større dess bedre, sier Musharraf til BBC.

Sterkeste

Jordskjelvet som rammet landet i morgentimene er det sterkeste i dette århundret. Innenriksminister Aftab Sheparo sier at dødstallene stiger hele tiden. Det letes fortsatt etter savnede, og redningsmannskapene har ennå ikke nådd fram til alle områdene som er rammet. For hver time som går svinner håpet om å finne overlevende.

- Det er en skrekkelig situasjon som ingen kan forestille seg, sier Sheparo.

Bare på et sted døde minst 400 barn idet to skoler raste sammen i Manshera-distriktet.

HÅPET SVINNER:  Over 30.000 mennesker er nå antatt døde, og nærmere 40.000 er skadde. Ettersom tiden går svinner håpet om å finne skadde i ruinene.
HÅPET SVINNER: Over 30.000 mennesker er nå antatt døde, og nærmere 40.000 er skadde. Ettersom tiden går svinner håpet om å finne skadde i ruinene. Vis mer

Fullstendig utjevnet

Jordskjelvet som målte 7,6 på Richters skala, hadde sitt episenter i den pakistanske delen av Kashmir, 90 kilometer nordøst for Pakistans hovedstad Islamabad.

Flere byer og landsbyer i dette området er fullstendig utjevnet.

Arbeids- og kommunikasjonsminister i Pakistan, Tariq Farooq, antar at 30.000 mennesker kan ha omkommet bare i denne regionen. Myndighetene kunne søndag ettermiddag ikke bekrefte dette tallet.

<B>FAR OG DATTER:</B> En mann fra Kashmir holder rundt sin alvorlig sårede datter i byen Muzaffarabad.
BØNNFALLER:</B> Pakistans president Pervez Musharraf ber verdenssamfunnet om økonomisk hjelp.
SKADD:</B> En mor fra Kashmir holder rundt sitt barn. I forgrunnen en såret gutt i Muzaffarabad, en av de verst rammede byene.