- Pakistan bløffet om atombomber

NEW DELHI (NTB-Reuters): Indiske vitenskapsmenn tviler på Pakistans opplysninger om at landet prøvesprengte fem atombomber i går. Også i USA er ekspertene skeptiske til meldingene fra Pakistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Washington Post sier amerikanske forskere at det bare ble registrert et svakt signal etter de pakistanske prøvesprengningene. Amerikansk etterretning er heller ikke overbevist om at pakistanerne sprengte fem bomber,

slik de selv hevder. Ekspertene spør seg om noe kanskje gikk galt under prøvesprengningene.

Myndighetene i Islamabad meldte i går at landet hadde foretatt fem prøvesprengninger, men oppga ingen detaljer. De pakistanske sprengningene var en reaksjon på Indias fem atomtester to uker tidligere.

Inderne er skråsikre på at de har et solid kjernefysisk forsprang på nabolandet.

Raja Ramanna, som har vært formann for den indiske atomenergi-kommisjonen, sier han har opplysninger som tyder på at det ikke ble sprengt fem bomber, men bare en.

- De to testene kan overhodet ikke sammenliknes. Hvor er hydrogen-bomben, sier Ramanna. India testet også en hydrogen-bombe.

En annen ekspert mener at Pakistan ikke sprengte egenproduserte bomber, men sprengladninger importert fra Kina.

- Pakistan har ikke selv kapasitet til å framstille og produsere atombomber. Det er all grunn til å tro at bombene de sprengte i går var lagd i Kina, sier P.K. Iyengar, et annet tidligere medlem av den indiske

atomenergi-kommisjonen.

Kina har tidligere sagt seg villig til å hjelpe Pakistan med atomteknologi, men bare til sivilt bruk.