Pakistan frykter vold etter dødsdommen

Den britiskfødte islamisten sjeik Omar og hans tilhengere truer med hevn og oppstand etter at Omar mandag ble dømt til døden for drapet på den amerikanske journalisten Daniel Pearl.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi skal se om hvem som dør først, om det blir meg eller myndighetene som arrangerte dødsdommen min, sa Omar da domstolen i Hyderabad hadde avsagt sin kjennelse. Tre av sjeik Omars medtiltalte ble dømt til livsvarig fengsel i en rettssak som ble holdt i et godt bevoktet fengsel.

Daniel Pearl arbeidet med en reportasje om islamsk fundamentalisme for avisen Wall Street Journal da han ble bortført i Karachi i januar. Senere ble han drept. Liket ble aldri identifisert, men et videoopptak viste med all tydelighet at Daniel Pearl ble drept.

Henrettelser i Pakistan blir normalt utført ved hengning, som regel etter en lang og omfattende ankeprosess. Advokatene til alle de fire dømte anket domsavgjørelsene på stedet.

Truer med oppstand

Sjeik Omar kom med sine trusler i en erklæring som ble lest opp av hans advokat utenfor fengselet.

- Krigen mellom Islam og kafirene (ikke-muslimene) fortsetter, og hver og en må vise om han støtter Islam, het det i erklæringen.

Broren til en av de tre som fikk livsvarig fengsel, tok til orde for at pakistanske muslimer må gjøre oppstand.

- Hvis det hadde vært en ærlig dom, ville ingen blitt kjent skyldig, sa broren som kaller seg sjeik Aslam. -Pakistanere og muslimer må nå gjøre opprør mot regjeringen som har knelt for Amerika, sa han.

Det var rolig i gatene i Hyderabad etter at dommene falt.

Broket fortid

28 år gamle Ahmed Omar Saeed Sheikh har hatt et broket liv siden han ble født inn i en pakistansk kjøpmannsfamilie i London. Han er blitt beskrevet som kjekk, sjarmerende og høflig ung mann, og han var en mønsterelev som var kommet inn på London School of Economics da noe klikket.

I 1994 ble han arrestert i India etter at han hadde bortført to briter og en amerikaner som han truet med å drepe hvis India ikke satte fri to pakistanere som hadde kjempet mot de indiske styret i Kashmir.

Han ble senere løslatt i bytte mot passasjerene på et fly som var blitt kapret i Afghanistan. Utvekslingen skjedde bare ti dager før han skulle stilles for retten.

Lurt i felle

De tre kidnappingsofrene ble lurt med til en indisk landsby, og saken hadde mange felles trekk med bortføringen av Pearl, ifølge pakistansk politi.

Omar brukte flere dager på å bli kjent med Pearl og bygge opp et tillitsforhold til den amerikanske journalisten, som forsøkte å komme i kontakt med radikale islamske ledere.

Omar og hans partnere ba til slutt Pearl møte opp utenfor en restaurant, der amerikaneren ble bortført 23. januar. En uke senere viste kidnapperne et videoopptak, der Pearl satt lenket med et skytevåpen mot hodet. Kidnapperne gjorde det klart at han ville bli drept, hvis ikke USA løslot sine krigsfanger i Afghanistan.

Gravid kone

Pearls kone Mariane, som var gravid og senere har født en sønn, appellerte til kidnapperne om å sette ektemannen fri, men i stedet ble det levert en video til det amerikanske konsulatet. På videoen sier Pearl at han er jøde, og han fordømmer drapene på muslimer i Kashmir. Opptaket viser deretter at han blir halshogget av kidnapperne.

Omar ble arrestert i første halvdel av februar, og det føderale amerikanske politiet kom på sporet av de tre medskyldige da politifolkene fant fram til en datamaskin de benyttet i Karachi.

NTB