Pakistan gjennomfører atomprøvesprengning

Pakistan gjennomførte i dag to kjernefysiske prøvesprengninger, opplyser landets utenriksminister Gohar Ayub Khan. Kilder innen landets atomvåpenprogram opplyser at tre kjernefysiske sprengladninger ble utløst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forholdet mellom India og Pakistan har vært svært spent etter at inderne tidligere denne måneden gjennomførte en rekke kjernefysiske prøvesprengninger.

- Pakistan er forberedt på et angrep, og dersom det kommer vil vårt svar komme raskt og være svært hardt, sa utenriksminister Kamal i et intervju med nyhetsbyrået Reuters i morges. Han la til at India i så fall må bære all skyld for krigshandlingene.

Demonstranter

Samtidig med at nyheten om dagens prøvesprengning ble kjent, marsjerte tusenvis av demonstranter i Islamabads gater, under slagordet «Vi vil ha atomprøvesprengninger».

Dersom det skulle bryte ut en ny væpnet konflikt mellom India og Pakistan - som har utkjempet tre kriger seg imellom siden de to landene ble uavhengige av Storbritannia i 1947 - blir det trolig en rent konvensjonell krig, tror observatører. Det

betraktes som lite sannsynlig at noen av landene kan eller vil bruke operative atomvåpen.

Avtale

India og Pakistan undertegnet dessuten i 1988 en avtale som forbyr angrep mot alle typer kjernefysiske anlegg, dersom det igjen skulle komme til kamper mellom de to land.

- Men hvis India angriper våre anlegg, vil de ha brutt avtalen, og dermed står vi fritt til øyeblikkelig å reagere på den måten vi selv bestemmer oss for, sa Kamal.

USA og andre land forsøkte i det lengste å overtale Pakistan til å la være å gjennomføre en kjernefysisk prøvesprengning, men regjeringen var under sterkt press fra den hjemlige opinionen.

(NTB-Reuters)