Pakistan har sprengt to nye atombomber

Pakistan ignorerer verdensopinionen og gjennomførte to nye atomprøvesprengninger i dag. Storbritannia kaller hjem ambassadøren i Pakistan og varsler sanksjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Testene ble gjennomført i Chaghi-området i Baluchistan-provisen der de fem forrige testene ble gjennomført torsdag, kilder ved Kahuta forskningslaboratorier.

Torsdagens sprengninger ble gjennomført som et svar på Indias tester 11. og 13. mai.

Pakistans fremste atomtekniker sier at landet også er i stand til å sprenge hydrogenbomber. Dr. Abdul Qadeer Khan sier at lørdagens prøver var andre del i en serie tester, som nå er avsluttet.

Potensiale

- Dette bør være mer enn nok for å bevise vårt atompotensiale. Det bør også vise at vi kan produsere og skyte opp atomstridshoder, sa Khan.

Kilder sier at atomprøvene som ble sprengt, var ment for montering i kortdistanseraketter. Hver sprengning hadde en kraft på 15 kilotonn. Bomben som ble sprengt i Hiroshima hadde en kraft på 13 kilotonn.

Storbritannia

Storbritannias utenriksminister Robin Cook sier etter dagens atomprøvesprengninger at Pakistan ignorerer verdensopinionen.

- Dette fører bare til mer spenning og frykt for et våpenkappløp i Asia, sier Cook i en uttalelse.

Storbritannia har kalt hjem ambassadøren i Pakistan og varslet at landet vil innføre handels- og militære sanksjoner mot Pakistan.

En talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet har også kritisert sprengningene.

- Vi er svært skuffet over at Pakistan fortsetter å ignorere oppfordringer om å vise tilbakeholdenhet, sa en talsmann.

Pakistan har nå utført til sammen sju atomprøvesprengninger. India har gjennomført seks, inkludert Indias første prøve i 1974.

(NTB-DPA-AFP):

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer