Pakistan i klemme mellom USA og ekstremister

I knipe etter hotellterroren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Terrorangrepet på Marriott Hotel bidrar til å øke krysspresset mot Pakistan. Uroen er stor over hva framtiden vil bringe.

Mange mener at det er samarbeidet med USA som har gjort landet til en slagmark for muslimske ekstremister, og flere tar nå til orde for at landet må følge sin egen linje i kampen mot terror.

- Jeg fordømmer angrepet på Marriott, men fordømmelse er ikke nok til å få orden på ting. Vi må unngå å bli presset av USA og i stedet tenke selv, sier opposisjonspolitikeren Nawaz Sharif til den italienske avisen La Repubblica.

Han mener regjeringen må forhandle med opprørerne nordvest i landet i stedet for å bruke militærmakt.

Pakistans ferske president, Asif Ali Zardari, kunne selv ha vært blant ofrene da 600 kilo sprengstoff gikk i luften utenfor luksushotellet i Islamabad lørdag kveld.

- Hele lederskapet ble reddet, sier innenriksminister Rehman Malik, som forteller at Zardari og flere andre ledere skulle ha spist middag på hotellet da lastebilbomben gikk av. I stedet ble middagen flyttet til statsminister Yousuf Raza Gilanis egen bolig.

Ustabilt

Sikkerhetssituasjonen i Pakistan er nå så ustabil at flyselskapet British Airways har besluttet å innstille alle sine flyginger til landet.

Pakistan i klemme mellom USA og ekstremister

Mandag møttes også representanter for de nordiske ambassadene i Islamabad for å diskutere sikkerheten.

- Vi deler stort sett vurderingen av at situasjonen i Pakistan er ustabil, og at det er viktig å ha høy oppmerksomhet på sikkerheten, sier Norges ambassadør i Islamabad, Aud Marit Wiig, til NTB.

Hun vil ikke røpe om det er aktuelt med nye sikkerhetstiltak, men understreker at både ansatte ved ambassaden og besøkende bør unngå store folkemengder og steder som benyttes av utlendinger, samt være meget forsiktige med å bevege seg i ukjente områder.

De ytterliggående islamistene har spesielt sterkt fotfeste nordvest i Pakistan, og mandag ble Afghanistans generalkonsul i byen Peshawar bortført. Maskerte væpnede menn stanset bilen hans, drepte sjåføren og tok med seg generalkonsulen, opplyser en ansatt ved konsulatet til Reuters.

Møter Bush

Ingen har tatt på seg ansvaret for Marriott-angrepet som drepte minst 53 mennesker og såret over 260. Pakistanske myndigheter er likevel overbevist om at terrornettverket al-Qaida står bak.

Sprengstoffet skal ha vært av samme type som ble brukt i angrepet mot den danske ambassaden i Islamabad i juni - et angrep som al-Qaida hevdet å stå bak.

President Zardari har lovet å bekjempe terroren på pakistansk jord, men ifølge eksperter er det uklart hvordan kampen kan vinnes.

DREPT: Pakistanske soldater bærer kisten med den tsjekkiske ambassadøren Ivo Zdarek. som ble drept i selvmordsangrepet mot Marriott Hotel i Islamabad lørdag. Zdarek skal ha blitt fanget i en brann da han forsøkte å hjelpe til etter eksplosjonen. Foto: Reuters/Faisal Mahmood/SCANPIX
DREPT: Pakistanske soldater bærer kisten med den tsjekkiske ambassadøren Ivo Zdarek. som ble drept i selvmordsangrepet mot Marriott Hotel i Islamabad lørdag. Zdarek skal ha blitt fanget i en brann da han forsøkte å hjelpe til etter eksplosjonen. Foto: Reuters/Faisal Mahmood/SCANPIX Vis mer

Tirsdag møter han for første gang sin amerikanske motpart, George W. Bush, i forbindelse med at begge deltar på FNs hovedforsamling i New York.

Etter at Zardari ble innsatt som president 9. september, har USA gjennomført flere angrep mot al-Qaida og Taliban på pakistansk territorium, noe som har utløst rasende reaksjoner i det pakistanske forsvaret.

Skjøt mot helikoptre

Så sent som søndag kveld skal to amerikanske helikoptre ha fløyet over grensen fra Afghanistan i regionen Nord-Waziristan, noe som førte til at både pakistanske regjeringssoldater og væpnede lokale innbyggere åpnet ild.

Opplysningene kommer fra pakistanske tjenestemenn som ikke ønsker å bli navngitt, og verken pakistanske eller amerikanske militære vil bekrefte dem.

Den pakistanske regjeringshæren forsøker å få lokale islamister over på sin side for å bekjempe al-Qaida og Taliban i de nordvestlige stammeområdene, men de amerikanske bombeangrepene kan bidra til å svekke denne strategien.

(NTB)

ETTERFORSKNING: Etterforskere samler bevismateriale utenfor det ødelagte Marriott Hotel i Islamabad i Pakistan. Minst 57 personer ble drept i selvmordsaksjonen lørdag.