Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pakistan innleder bakkekrig mot Taliban

Hæren i Pakistan har startet en omfattende bakkeoperasjon mot Taliban. Bruker også kampfly og kamphelikoptre.

HOLDER VAKT: Pakistanske soldater holder vakt etter at Peshawar ble rammet av et selvmordsangrep fredag. Etter to uker med blodige opprørsangrep innledet hæren lørdag en omfattende bakkeoperasjon mot opprørsbaser i Sør-Waziristan. Foto: REUTERS / Fayaz Aziz / SCANPIX
HOLDER VAKT: Pakistanske soldater holder vakt etter at Peshawar ble rammet av et selvmordsangrep fredag. Etter to uker med blodige opprørsangrep innledet hæren lørdag en omfattende bakkeoperasjon mot opprørsbaser i Sør-Waziristan. Foto: REUTERS / Fayaz Aziz / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Etter en rekke blodige opprørsangrep i Pakistan de siste ukene har hæren innledet en omfattende bakkeoperasjon for å bekjempe opprørerne i Sør-Waziristan.

Militæret har i flere måneder angrepet opprørsstillinger i området fra lufta for å redusere de militante islamistenes kampstyrke.

Bruker kampfly
Lørdag gikk soldater inn i det opprørskontrollerte området med støtte fra krigsfly og kamphelikoptre. Bakkeoperasjonen blir innledet etter to uker med voldsomme opprørsangrep i Pakistan.

Siden 5. oktober har væpnede grupper angrepet FN-kontorer, markeder fulle av sivile, politistasjoner og hærens hovedkvarter i Rawalpindi — angrep som har krevd minst 175 liv.

60.000 mann
Myndighetene innførte portforbud i Sør-Waziristan før bakkeoperasjonen ble innledet. Operasjonen har vært ventet, og flere tusen sivile har prøvd å komme seg bort fra området.

Ifølge en tjenestemann setter myndighetene inn både soldater, halvmilitære og politi i en utvidet aksjon som til slutt vil omfatte 60.000 mann.

Vinteren står for døren, og derfor haster det for militæret å få fullført bakkeoperasjonen.

— Det vil bli en rask operasjon med tanke på værforholdene. Snart vil været forandre seg helt, og det vil kanskje komme snø. Vi vil prøve å gjøre oss ferdige før snøen faller, sier en tjenestemannen.

Liten kontroll
Sør-Waziristan grenser mot Afghanistan og ligger i et område der pakistanske myndigheter har liten kontroll og Taliban og al-Qaida står sterkt.

USA har lenge lagt press på pakistanske myndigheter for å få dem til å gjennomføre en omfattende operasjon mot opprørerne i området, som brukes som baser for angrep mot soldater fra USA og NATO i Afghanistan.

Den pakistanske hæren har prøvd å presse Taliban ut av Sør-Waziristan tre ganger siden 2001. Forsøkene er imidlertid blitt avsluttet med våpenhviler som har latt Taliban beholde kontrollen.

Denne gangen understreker militæret at det ikke vil være aktuelt å inngå noen avtaler med opprørerne. Det er nemlig viktig for hæren å beholde overtaket den fikk tidligere i år i en omfattende aksjon mot Taliban i Swat-dalen, en annen region nord i Pakistan der opprørere har stått sterkt.
(NTB)

HARDE KAPMPER: Væpnede angrep har krevd minst 175 menneskeliv i Pakistan siden 5.oktober. Her frakter pakistanske politimann en skadet kollega fra et polititreningssenter etter at senteret ble angrepet av bevæpnede opprørere i Lahore, 15. oktober 2009. FOTO: AFP/SAMEED QURESHI
HARDE KAPMPER: Væpnede angrep har krevd minst 175 menneskeliv i Pakistan siden 5.oktober. Her frakter pakistanske politimann en skadet kollega fra et polititreningssenter etter at senteret ble angrepet av bevæpnede opprørere i Lahore, 15. oktober 2009. FOTO: AFP/SAMEED QURESHI Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media