Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pakistan innleder storoffensiv mot Taliban i Sør-Waziristan

Angrep to landsbyer med kampfly.

TALIBANS LEDER I PAKISTAN:  Hakimullah Mehsud leder nå Taliban i Pakistan etter at en amerikansk drone drepte hans forgjenger Baitullah Mehsud i august . Foto: SCANPIX/REUTERS/Reuters TV
TALIBANS LEDER I PAKISTAN: Hakimullah Mehsud leder nå Taliban i Pakistan etter at en amerikansk drone drepte hans forgjenger Baitullah Mehsud i august . Foto: SCANPIX/REUTERS/Reuters TV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Pakistanske kampfly angrep i dag Talibans tilholdssteder i landsbyene Makeen og Ladha i Sør-Waziristan, i det området som landet selv betegner som et lovløs del av Pakistan, melder CNN.

Samarbeider med punjabier
Området ligger nord i Pakistan og grenser mot Afghanistan i vest og Kashmir i øst. Al Jazeera melder at angrepet også avdekker at Taliban nå samarbeider tett med grupper fra Punjab.

Angrepet mot militærhovedkvarteret i Rawalpindi lørdag endte i en gisselsituasjon der gisseltakerne sprengte seg selv i lufta da den pakistanske hæren angrep for å ta hovedkvareteret tilbake.

Angriperne, som pakistans politi mener ble ledet fra Sør-Waziristan, holdt flere titalls gisler i 22 timer. 11 soldater, tre sivile og ni militante angripere ble drept. En opprører, som de tror ledet angrepet, ble tatt til fange.

Etniske punjabier
Ifølge den arabiske nyhetskanalen Al Jazeera skal det ha vært etniske punjabier som ledet angrepet på militærhovedkvarteret, og dette kan ha store følger, siden den pakistanske hæren i hovedsak er punjabier.

- Punjab-forbindelsen er viktig siden etniske punjabier dominerer hæren og de viktigste institusjonene i den pakistanske staten, sier Sørøst-Asia-ekspert Shuja Nawazl.

Talsmann for det pakistanske forsvaret, generalmajor Athar Abbas, bekrefter overfor kanalen at angrepet var ledet av Muhammad Aqeel, en etnisk punjabier som også er kjent under navnet Dr. Usman.  Samme mann er mistenkt for å stå bakk angrepet på det pakistanske cricketlandslaget i Lahore i mars i år.

Angrep flere mål

Landsbyer i Sør-Waziristan var også tilholdssted for den siste pakistanske talibanlederen, Baitullah Mehsud, som ble drept i et amerikansk droneangrep i august. Hakimullah Mehsud skal nå ha tatt over som leder for taliban i Pakistan.

Angrepene i dag skal være en starten på en større offensiv fra den pakistanske hæren mot Talibans tilholdssteder, bekrefter både talsmenn for den pakistanske hæren og de pakistanske myndighetene overfor Christian Science Monitor.

Militære styrker fra Pakistan angrep også flere mål ved grensa mot Afghanistan i dag, og svært mange sivile er allerede på flukt bort fra kampene.

Nye terrorangrep
I går ble over 40 personer drept i et selvmordsangrep som var rettet mot en militær konvoi i Swat-dalen, og var det fjerde store angrepet på åtte dager. Angrepet skjedde i et området som Pakistan offisielt har gått ut og sagt er sikret.

USAs utenriksminister Hillary Clinton sier at angrepet viser at trusselen mot de pakistanske myndighetene øker.

Hun har tidligere i år åpent uttalt at hun er bekymret for Pakistans atomvåpenarsenal, og enkelte i Washington fryktet at landet kan kollapse i løpet av et halvår.

Men det pakistanske forsvaret innledet isteden en storoffensiv i Swat-dalen, som også fikk bred støtte i befolkningen.

Nå går de videre mot Sør-Waziristan.

Myker opp mål før offansiven
Militæranalytiker Dr Rifaat Hussain, sier til CSMonitor at dagens angrep er innledende fase i en større operasjon i Sør-Waziristan, og det pakistanske forsvaret bruker luftangrep for å "myke opp" sine mål.

Det er ventet at flyangrepene vil bli fulgt opp av en bakke-offansiv de nærmeste dagene.

Befolkningen i Swat-dalen skal ha begynt å finne tilbake til dagliglivet etter at det har vært rolig der de siste ukene, men frykten skal være tilbake etter de siste dagers terrorangrep.

11 av 23 taliban-ledere satt ut av spill
Hameedullah Khan jobber som korrespondent for den britiske avisa Daws i Swat-dalen mener at taliban nå er klart svekket i byområder, men at de fremdeles har sikre gjemmesteder på landsbygda og i fjellene. Han forteller at militæret angriper ved daggry, men at de trekker seg tilbake hver ettermiddag og at de ikke har noen faste stillinger i fjellene.

Ifølge Khan skal hæren ha satt opp en liste med 23 talibanledere som de jakter på. Ifølge Khan er nå 11 av de 23 toppledere i området være satt ut av spill, ved at de er tatt til fange eller drept.

- Taliban viser usikkerhet
Men til tross for den innledede offensiven er 112 personer drept i terrorangrep den siste uka, og Rifaat Hussain, en sikkerhetsekspert ved Universitetet i Islamabad, mener terrorangrepene kan tyde på at de nå er usikre.

- For opprørerne er det en kamp for å overleve. Dersom de mister sitt fristed i Sør-Waziritan, er det game over for dem. For dem er offensiven en defensiv strategi, sier han til CSMonitor.


ANGREP MILITÆRHOVEDKVARTER:  Bildet av en av de drepte soldatene i angrepet på militærhovedkvarteret mandag står mellom blomstene for å hedre deres innsats.. Foto: SCANPIX/AP Photo/Anjum Naveed
ANGREP MILITÆRHOVEDKVARTER: Bildet av en av de drepte soldatene i angrepet på militærhovedkvarteret mandag står mellom blomstene for å hedre deres innsats.. Foto: SCANPIX/AP Photo/Anjum Naveed Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling