STYRTET: Helikopteret med avansert stealth-teknologi og evnen til å fly nærmest lydløst, styrtet under bin Laden-aksjonen i mai. Nå har det kommet fram at Pakistan inviterte kinesiske militære til å studere det avanserte helikopteret, før USA fikk det tilbake. Foto: AP Photo/Mohammad Zubair/Scanpix
STYRTET: Helikopteret med avansert stealth-teknologi og evnen til å fly nærmest lydløst, styrtet under bin Laden-aksjonen i mai. Nå har det kommet fram at Pakistan inviterte kinesiske militære til å studere det avanserte helikopteret, før USA fikk det tilbake. Foto: AP Photo/Mohammad Zubair/ScanpixVis mer

- Pakistan inviterte Kina til å ta bilder av USAs superhelikopter

Helikopteret ingen har sett maken til kan ha blitt lekket til Kina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De amerikanske styrkene som 2. mai i år utførte operasjonen som endte med at Osama bin Laden ble drept, etterlot et helikopter verden ikke har sett maken til.

En av rotorene krasjet inn i en vegg i komplekset der bin Laden skjulte seg og helikopteret styrtet. De amerikanske soldatene hadde ingen mulighet til å ta det med seg, så de festet eksplosiver til det og forsøkte å ødelegge det.

Helikopteret skal ha en helt ny type haleparti som gjør det ekstremt stillegående, noe som forklarer at de amerikanske styrkene kunne lande i hagen til bin Laden og bokstavelig talt ta verdens mest ettersøkte mann på senga.

I tillegg hadde helikopteret det aller ypperste av stealth-teknologi. Dette gjorde at USA kunne fly inn i pakistansk territorium uten å fortelle Pakistan om den topphemmelige operasjonen - og uten å bli oppdaget.

- Kina tok bilder Den amerikanske operasjonen skapte stor friksjon i forholdet mellom USA og Pakistan, fordi USA unnlog å informere pakistanske myndigheter på grunn av redsel for at operasjonen skulle kompromitteres. I dag skriver Financial Times (artikkelen ligger bak betalingsmur) at pakistansk etteretning skal ha tatt hevn på USA ved å la kinesiske militære få fri tilgang til helikoptervraket for å studere den banebrytende teknologien.

Kinesiske militære skal ha tatt nærbilder og studert det spesielle halepartiet på helikoptere i ro og mak.

- USA har informasjon om at Pakistan, nærmere bestemt ISI (et pakistansk etteretningsbyrå), ga kinesiske militære tilgang til det styrtede helikopteret i Abbottabad, sier en kilde.

Flere kilder med tilknytning til Det hvite hus og CIA sier at amerikanerne informerte pakistanske myndigheter om det spesielle helikopteret med en gang Bin Laden-operasjonen var over.

- Vi ba eksplisitt pakistanske myndigheter umiddelbart etter raidet om å ikke la noen få tilgang til vraket.

Det hvite hus ønsker ikke å kommentere saken, men en talsperson for utenriksdepartementet bekrefter at de har kjennskap til rapporten om pakistanernes kinesiske invitt.

Stemmer Financial Times' opplysninger, vil det gi Kina mulighet til å kopiere noe av det ypperste innen amerikansk militærteknologi.

USA fikk vraket Amerikanske myndigheter sikret seg vraket først tre uker etter raidet, noe som var et krav overfor Pakistan.

Dan Goure som tidligere jobbet i det amerikanske forsvarsdepartementet sa da bildene av helikopteret ble publisert at helikopteret var ulikt alt man hadde sett før.

- Dette er unikt. Du vil ikke kunne vite at det kom rett mot deg, og det er det som er viktig. Disse helikoptrene kommer inn fort og lavt, og når det ikke høres ut som de kommer rett mot deg så vil du kanskje ikke reagere i det hele tatt før det er for seint. Det var åpenbart en del av suksessen, sa han til ABC News.

SUPERAVANSERT: Utseendet på helikopteret er ulikt alt annet man har sett tidligere. En ekspert på forsvarsteknologi omtaler det som unikt. Foto: REUTERS//SCANPIX
SUPERAVANSERT: Utseendet på helikopteret er ulikt alt annet man har sett tidligere. En ekspert på forsvarsteknologi omtaler det som unikt. Foto: REUTERS//SCANPIX Vis mer