Pakistan kastet ut av det gode selskap

Løslatelse av fanger ikke nok for Samveldet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pakistan er blitt suspendert fra Samveldet som følge av at president Pervez Musharraf ikke har opphevet unntakstilstanden i landet.

Samveldelandene hadde gitt Musharraf frist til torsdag med å oppheve unntakstilstanden som ble innført 3. november. Da Musharraf ikke etterkom kravet, ble beslutningen om utestengelse tatt i går kveld.

Samveldet, som består av 53 nasjoner, de fleste tidligere britiske kolonier, ekskluderte Pakistan også i 1999 da Musharraf tok makta i landet gjennom et statskupp, men landet ble tatt inn i varmen igjen fem år senere.
- Alvorlig brudd
- Samveldelandenes utenriksministre aksepterer at det har vært noe framgang siden det forrige møte 12. november, men situasjonen i Pakistan utgjør fortsatt et alvorlig brudd på Samveldets grunnleggende verdier, sa generalsekretær Don McKinnon i sammenslutningen som tidligere het Det britiske samveldet, og som avholder toppmøte i Uganda denne helgen.

Etter at Musharraf innførte unntakstilstanden, satte han sjefen for høyesterett i husarrest, arresterte advokater, menneskerettighetsaktivister og representanter for opposisjonen og begrenset pressefriheten.

Utenriksministrene i Samveldet krevde for ti dager siden at han opphevet unntakstilstanden, gikk av som forsvarssjef og lovte å avholde frie og rettferdige valg.


- Må gjøre mer
Musharraf har i de siste dagene tatt enkelte skritt i retning av å imøtekomme kravet. Han har løslatt 3.400 fanger, blant dem opposisjonslederen Imran Khan, og varslet valg 8. januar.

Det ventes også at han i løpet av få dager går av som hærsjef etter at høyesterett torsdag godkjente gjenvalget av ham som president.

Både USA og Storbritannia har det siste døgnet uttrykt forsiktig tilfredshet med de siste skrittene, men for Samveldet var dette ikke nok, og utenriksministrene krever at han gjør mer.

(NTB)

SUSPENDERER PAKISTAN:  Pervez Musharraf opphevet ikke unntakstilstanden i landet innen fristen Samveldet hadde satt. Nå suspenderes landet fra det gode selskap for andre gang. Her åpner Dronning Elizabeth II, som er organisasjonens overhode, toppmøtet i Uganda. Foto: EPA/JAMES AKENA
SUSPENDERER PAKISTAN: Pervez Musharraf opphevet ikke unntakstilstanden i landet innen fristen Samveldet hadde satt. Nå suspenderes landet fra det gode selskap for andre gang. Her åpner Dronning Elizabeth II, som er organisasjonens overhode, toppmøtet i Uganda. Foto: EPA/JAMES AKENA Vis mer
UNDER PRESS: President Musharraf er under sterkt internasjonalt press for å oppheve unntakstilstanden.