Pakistan krever slutt på amerikanske droneangrep

- Dette har vi sagt til dem gjentatte ganger, men de hører ikke på oss, sier utenriksminister Hina Rabbani Khar.

DRONEANGREP: Pakistan vil ha en slutt på amerikanske droneangrep. USA har utført en rekke angrep mot antatte militante mål i grenseområdet mellom Pakistan og Afghanistan. På bildet er en Predator B drone, som er et ubemannet fly. Foto: Eric Gay / AP Photo / Ntb Scanpix
DRONEANGREP: Pakistan vil ha en slutt på amerikanske droneangrep. USA har utført en rekke angrep mot antatte militante mål i grenseområdet mellom Pakistan og Afghanistan. På bildet er en Predator B drone, som er et ubemannet fly. Foto: Eric Gay / AP Photo / Ntb ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pakistan krever at USA straks innstiller sine droneangrep mot antatt militante på pakistansk jord.

- Når det gjelder droner, så har vi sagt klart ifra. Vil vil ha slutt på disse droneangrepene, sier Pakistans utenriksminister Hina Rabbani Khar.

- Dette har vi sagt til dem gjentatte ganger, men de hører ikke på oss. Jeg håper hørselen deres bedrer seg, sier hun.

USA har gjennomført en rekke likvidasjoner og angrep mot antatte militante i grenseområdene mellom Pakistan og Afghanistan, ved hjelp av små førerløse fly, utstyrt med dødelige raketter.

Amerikanske tjenestemenn hevder at droneangrepene har vært vellykkede, selv om de vekker sterke reaksjoner i form av antiamerikanske holdninger i Pakistan der mange ser dem som en krenkelse av landets suverenitet.

Mange av droneangrepene har også kostet sivile livet, og pakistanske myndigheter har gjentatte ganger protestert mot praksisen.

Denne uka besøker den amerikanske spesialutsendingen Marc Grossman Pakistan, blant annet for å diskutere sikkerhetssituasjonen i regionen. Der vil han bli konfrontert med Pakistans krav om stans i droneangrepene.

- Vi må se på effektive redskap som er akseptable for begge parter. Kostnadene ved å benytte redskap som ikke er gjensidig akseptable, er altfor høye. Vi ser på alternativer, sier Hina Rabbani Khar, uten å antyde hva dette kan være.

En mulighet som tidligere har vært oppe, er at USA deler etterretningsinformasjon med Pakistan, som deretter kan gjennomføre egne flyangrep mot militante islamister.

(NTB)

KREVER: Pakistans utenriksminister Hina Rabbani Khar vil ha en slutt på amerikanske droneangrep i landet. Foto: Faisal Mahmood / Reuters / Ntb Scanpix
KREVER: Pakistans utenriksminister Hina Rabbani Khar vil ha en slutt på amerikanske droneangrep i landet. Foto: Faisal Mahmood / Reuters / Ntb Scanpix Vis mer