Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pakistan nekter USA å avhøre Osamas kone og datter

Utenriksminister fordømmer USAs brudd på grensesuverniteten.

 KRITISERER USA:  Pakistans utenriksminister understreker at USA er en «venn og partner», men går hardt ut mot aksjonen som kostet Osama bin Laden livet. Foto: AFP PHOTO/Farooq NAEEM
KRITISERER USA: Pakistans utenriksminister understreker at USA er en «venn og partner», men går hardt ut mot aksjonen som kostet Osama bin Laden livet. Foto: AFP PHOTO/Farooq NAEEM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Pakistan har fått massiv kritikk fra mange hold etter at det ble kjent at Osama bin Laden hadde skjult seg midt i en pakistansk garnisonsby. Men nå slår landet kraftig tilbake, og utenriksminister Salman Bashir fordømmer USA for å ha brutt Pakistans grensesuvernitet.

Bashir sier ifølge The Guardian at Pakistan ikke ble varslet i forkant av aksjonen. Han slår også fast at landets myndigheter vil «opprettholde vår suvernitet og sørge for vår sikkerhet».

«Venn og partner» - Det reiser seg mange juridiske spørsmål, sier Bashir og viser til FNs bestemmelser om suverene stater.

Bashir skynder seg også og understreker at USA er «en venn og en viktig partner», men fortsetter også kritikken av aksjonen i Abbottabad natt til mandag.

- Et hvert land som handler under troen på at det er mektig og enerådende på et vis, vil - iallfall overfor Pakistan - forstå at det har gjort en grunnleggende feilvurdering, sier han.

«Stor by» Utenriksministeren slår også tilbake mot påstandene om at Pakistan ikke gjorde nok for å finne bin Laden. Det til tross for at bin Laden levde midt i en pakistansk by. Bashir understreker at Abbottabad er en «stor by».

- Det er lett å si at etterretningstjenesten (ISI) eller elementer innen myndighetene har jobbet med al-Qaida. Dette er en usann hypotese, og falske anklager. Det kan ikke bekreftes på noen måte, sier utenriksministeren.

Han hevder også at USA ikke hadde funnet bin Laden hvis det ikke var for samarbeidet med Pakistan, og at ISI har gjort mer enn selv CIA i kampen mot al-Qaida.

Nektet avhør Bare likene av bin Laden og hans drøyt 20 år gamle sønn Hamza, ble tatt med i helikopter da soldatene fra USA trakk seg tilbake.

De som var igjen, ble påsatt håndjern av plast og forlatt. Pakistans militære etterretningstjeneste ISI, som kom til åstedet og fant dem like etter, tror de ble forlatt fordi det ene helikopteret var ødelagt og ble sprengt av de flyktende soldatene fra USA.

De overlevende kan vise seg å være verdifulle etterretningskilder, men ISI vil ha dem for seg selv. De pakistanske militære, og særlig ISI, føler seg ydmyket av den frekke kommando-operasjonen fra USA langt inn i Pakistan. USA vil ikke få avhøre dem.

- Det ville skje bare dersom vi fikk en forespørsel fra deres hjemland. Så vidt jeg vet har vi ennå ikke fått noen henvendelse, men når man ser de uttalelsene som kommer ut fra Washington og det faktum at vi ikke var innblandet i denne operasjonen, så ville ville vi ikke innvilge, sier en offiser i ISI som ikke vil navngis, til The Guardian.

Men det spørs om president Asif Ali Zardari og statsminister Yousuf Raza Gilani våger å stå imot, dersom president Barack Obama i USA presser på for å få avhøre dem.

Mor og datter Den 12 år gamle datteren til bin Laden så faren bli skutt og drept og hun er avhørt om hendelsesforløpet, sier kilder i ISI. Ulike kilder kaller henne Safina, Safia og Ayesha. Hun ble såret i ankelen, antakelig av en splint fra en granat, og besvimte seinere, antar en offiser i ISI.

Ei av konene til bin Laden, som er jentas mor, overlevde også. Pakistanske aviser har fått fatt i en kopi av hennes pass. Hun er 29 år gammel og fra Jemen og heter Amal Ahmed al-Sadah. Hun giftet seg med bin Laden i Afghanistan rundt år 2000. Under angrepet ble hun skutt i leggen. Mor og datter antas å være innlagt på et sikkert, militært sjukehus, trolig i den militære «hovedstaden», Rawalpindi.

En annen kvinne i trettiåra, som man tror er lege, overlevde også. Passet tyder på at hun kom lovlig inn i landet. Men passet utløp i 2006.

- Vi er ikke sikre ennå på om hun er lege, sjukepleier, hushjelp eller hva, sier en ISI-offiser.

Språkvanskene har gjort avhørene vanskelige. Det skyldes at svært få pakistanere snakker arabisk, mens de overlevende fra Jemen eller Saudi-Arabia ikke snakker engelsk eller urdu.

I tillegg til de to voksne kvinnene overlevde minst åtte barn, ifølge noen etterretningskilder. Men andre snakker om tolv overlevende. Fire lik skal også ha vært etterlatt. To av disse er brødrene som skal ha fått det store huset bygd og som bestyrte det. Den ene av dem skal være den oye omtalte kureren, Abu Ahmed al-Kuwaiti, som uten å vite det førte agentene fra USAs etterretningstjeneste, CIA, på sporet. Kona til den ene av brødrene skal også være funnet død. Den fjerde døde antas å ha vært vakt eller hustjener.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media