Pakistan planla atomkrig

Høyere pakistanske militære vurderte et kjernefysisk angrep på erkefienden India i mai i år. Generalene ville vite både hvilken eksplosjonskraft og hvilke raketter som var nødvendige for å angripe flere indiske militære mål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er en ledende pakistansk kjernefysiker, som nå har rømt landet fordi han var sjokkert over at myndighetene vurderte førstebruk av atomvåpen, som sier dette, ifølge den britiske søndagsavisa The Observer.

Kjernefysikeren er en av fem som nylig hoppet av til Vesten og ba om politisk asyl.

Pakistansk panikk

De pakistanske lederne fikk panikk da India detonerte sine fem prøvesprengninger 11. og 13. mai i år. Mange av dem fryktet at India ville angripe landets kjernefysiske laboratorier og utslette det pakistanske atomvåpenprogrammet. Det var for å komme et slikt angrep i forkjøpet de pakistanske militære lederne vurderte atomangrep mot India.

Kjernefysikeren som er The Observers kilde sier han selv var til stede da det kjernefysiske angrepet ble diskutert.
Et angrep på India ville trolig ha utløst en indisk gjengjeldelse. Vi kunne fått et regionalt ragnarokk med millioner av ofre i en kjernefysisk krig.

Kona arrestert

Det var intens diplomatisk aktivitet i dagene etter den indiske prøvesprengningen. Pakistans statsminister Nawaz Sharif skal ha ringt både president Bill Clinton og Tony Blair, og gitt uttrykk for stor frykt for indiske angrep. Da Pakistan selv gjennomførte sine prøvesprengninger 28. mai, hadde de demonstrert kjernefysiske muskler. Vurderingen i hovedstaden Islamabad er at det nå eksisterer kjernefysisk balanse mellom de to land.

Både i India og Pakistan danset folk i gatene av glede ta de kjernefysiske prøvesprengningene ble foretatt.
Til sammen er det fem kjernefysikere fra det pakistanske atomvåpenprogrammet som har hoppet av. De fem er skremt og bekymret for sine familier i Pakistan. Kona til den fremste av dem skal være arrestert etter at de fem forlot Pakistan hals over hode og uten noen personlige eiendeler tidligere denne måneden.

På offisielt hold benektes det at noen har hoppet av.

Nekter å si noe

Men ifølge The Observer nekter flere ledende personer i det pakistanske regjeringsapparatet å svare på spørsmål om de fem. Rundt 2000 kjernefysikere skal ha arbeidet med Pakistans atomvåpenprogram det siste tiåret. Arbeidet har foregått i største hemmelighet.

Striden om Kashmir, som er en del av India, men befolket av muslimer som føler seg nærmere knyttet til Pakistan, gjør terskelen for kjernefysisk krig lavere her enn andre steder.

Redd for agenter

De fem som har hoppet av er redde for pakistanske agenter, som kan være på jakt etter dem. De lever i skjul, og sier de ikke føler seg som landssvikere, men at de har hoppet av etter at de ble sjokkert over myndighetenes planer.

Hvis de pakistanske avhopperne snakker sant, var verden mye nærmere en atomkrig for noen få uker siden enn noen ante.