STØTTER: Fremmøtte minner de drepte og sårede i Lahore etter terrorangrepet mot Sri Lankas cricketlandslag. Foto: EPA/RAHAT DAR/SCANPIX
STØTTER: Fremmøtte minner de drepte og sårede i Lahore etter terrorangrepet mot Sri Lankas cricketlandslag. Foto: EPA/RAHAT DAR/SCANPIXVis mer

Pakistan skjelver etter terroren i Lahore

Ingen steder i Pakistan er trygge for terrorister, sier sikkerhetseksperter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen steder i Pakistan er trygge for terrorister, sier sikkerhetseksperter etter det blodige angrepet mot Sri Lankas landslag i cricket. Militante islamister truer nå selve den pakistanske staten, blir det sagt.

Tungt væpnede ekstremister har vist at det ikke bare er mulig å trenge seg inn på et landemerke i nasjonens kulturelle hovedstad Lahore midt på lyse dagen og åpne ild mot utenlandske gjester. Ekstremistene greide også å komme seg unna.

Dusør

Seks politimenn og to sivile ble drept i angrepet. I tillegg ble sju idrettsfolk såret.

Den pakistanske regjeringen utlovet onsdag et beløp tilsvarende 900.000 norske kroner for opplysninger som fører til at terroristene blir tatt.

Senere samme dag opplyste pakistanske tjenestemenn at rundt 20 personer er pågrepet i forbindelse med angrepet.

- Flesteparten av dem tilhører ulovlige organisasjoner, og håpet er å finne noen ledetråder om terroristenes identitet, sier en ikke navngitt polititjenestemann til nyhetsbyrået AFP.

Pågripelsene er blitt gjort under en rekke aksjoner rundt om i Lahore, ifølge politikilder.

- Utfordrer staten

Angrepet har skapt økt bekymring for sikkerhetssituasjonen i Pakistan.

- Sikkerhetstjenestene greier ikke å gi landet sikkerhet. Militante islamister og andre ekstremister utfordrer nå selve staten, og situasjonen er svært farlig, sier A.H. Nayar ved instituttet for bærekraftig utvikling SDPI i Pakistans hovedstad Islamabad.

- Hele staten og dens institusjoner knaker i sammenføyningene, og det er svært skremmende. De statlige myndighetenes autoritet er blitt undergravd slik at disse forbryterne nå åpent kan utfordre dem, tilføyer han.

- Hvis ikke sikkerhetstjenestene og de militære kan få kontroll over tilstandene, er vi dømt til å gå under, sier en svært pessimistisk Nayar.

Bakgrunnen for pessimismen er blant annet at mer enn 1.600 mennesker er drept i terrorhandlinger i Pakistan på mindre enn to år.

Sviktende tillit

Den politiske situasjonen gir heller ikke grunnlag for optimisme. Ett år etter valget som ga Pakistan den første sivile regjeringen på ni år, har reformprosessen langt på vei stanset opp, og tilliten til president Asif Ali Zardari ligger på et bunnivå.

- Landet mangler fast styring. Regjeringen er mer interessert i politisk sjansespill og hestehandel enn i å styrke sikkerheten, og dette har ført til at lov og orden bryter sammen slik at liv går tapt, sier nestleder Khurshif Ahmaad i opposisjonspartiet Jamaat-i-Islami.

Pakistans økonomi er nærmest i fritt fall som følge av den globale finanskrisen, og utenlandske investorer skyr landet. Bistand fra USA og et kriselån på 54 milliarder kroner fra det internasjonale pengefondet IMF har vært nødvendige for å holde hjulene i gang.

(NTB)