- Pakistan til krig hvis nødvendig

-Pakistan vil gå til krig hvis nødvendig, sa president Pervez Musharraf lørdag. Like før hadde landet vist muskler overfor India ved å gjennomføre en rakettest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Raketten som ble testet, kan også frakte kjernefysiske stridshoder, ifølge en høytstående tjenestemann i forsvaret. I løpet av de neste dagene er det ventet at Pakistan vil gjennomføre flere lignende tester. Lørdagens oppskyting ble utført nordvest i Pakistan.

Denne uken har pakistanske soldater som deltar i FNs fredsbevarende styrke i Sierra Leone, blitt hjemkalt, og soldater på grensen mot Afghanistan er forflyttet. Pakistan og India har til sammen utplassert en million soldater på grensen mellom de to landene.

- Vellykket

Rakettesten, som er den første siden 1999, «demonstrerer Pakistans vilje til å forsvare seg selv, styrker nasjonal sikkerhet og konsoliderer strategisk balanse i regionen», het det i en offisiell kunngjøring lørdag.

Raketten var en mellomdistanserakett av typen Hataf 5/Ghauri som skal kunne frakte stridshoder med stor nøyaktighet. Den har en rekkevidde på opptil 200 mil.

Indiske myndigheter ble varslet om testene fredag, og svarte med å si at India ikke var «imponert».

Testene betegnes av Pakistan som ren rutine, og de skal ikke ha noe å gjøre med den spente situasjonen mellom India og Pakistan. Likevel må landet tåle kritikk, fra blant annet USA, som fredag uttrykte skuffelse over at testene blir gjennomført i den spente situasjonen.

USA advarer

Amerikanske myndighetene advarte fredag sine statsborgere mot å reise til India og Pakistan på grunn av risikoen for at det bryter ut krig mellom de to atommaktene.

- Forholdene langs Indias grense til Pakistan og i staten Jammu/Kashmir har forverret seg, het det i kunngjøringen fra det amerikanske utenriksdepartementet.

- Spenningen har steget til et svært alvorlig nivå, og risikoen for intensiverte militæraksjoner mellom India og Pakistan kan ikke utelukkes, het det videre.

Tidligere fredag kalte Frankrike av sikkerhetsgrunner hjem ansatte som ikke er absolutt nødvendige ved ambassaden i Pakistan.

Alle de 15 EU-landene har skjerpet sikkerheten ved sine ambassader i Pakistan på grunn av Kashmir-krisen. Det gjelder for det meste kontrollen med hvem som får adgang til ambassadene, sier en talsmann for det tyske utenriksdepartementet.

Drept i Kashmir

I den indiske delen av Kashmir ble sju personer drept i skuddvekslinger lørdag morgen, opplyser politiet.

Fem av de drepte mistenkes for å være militante muslimske opprørere, de to andre er indiske sikkerhetspersonell.

Etter ha blitt tipset omringet politi og soldater et område i distriktet Rajouri hvor militante opprørere skjulte seg. Opprørerne skal ha skutt mot politiet som så skjøt tilbake.

Fire soldater og en politimann ble også såret i skuddvekslingen. Flere opprørere greide å flykte videre inn i skogen.

I en annen episode lørdag morgen ble seks politimenn i distriktet Udhampur i Kashmir såret da de ble angrepet av militante muslimer.

NTB