-  Pakistan trenger massiv hjelp fra FN

Sjefen for FNs humanitære arbeid, Jan Egeland, sier verden står overfor en svært stor katastrofe i Pakistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Jeg frykter dette kan bli en meget omfattende katastrofe med svært høye dødstall, sier leder for FNs kontor for humanitær hjelp, Jan Egeland til Dagbladet. Han var i går kveld i full gang med å koordinere hjelpeinnsatsen for de jordskjelvrammede i Pakistan.

Letter i natt

Det første flyet med FN-personell som skal lede operasjonen lettet fra Genève i natt.

-  Når det antydes over 3000 døde første dagen og vi vet at jordskjelvet har rammet et stort og uveisomt område, er jeg redd omfanget av katastrofen bare vil vokse i dagene som kommer, sier Egeland.

Stort hjelpebehov

Egeland opplyser at Pakistan ba FN formelt om hjelp i går og står klare i dag til å koordinere den massive innsatsen som er ventet fra internasjonale organisasjoner og stater.

-  I første rekke må vi få på plass søke- og redningslag som kan gå inn i områdene for å redde liv. Samtidig står vi overfor en stor oppgave med å hjelpe de som er skadde og er avhengig av husly, mat og vann, sier EgelandHan opplyser at Pakistan selv vil gjøre hovedjobben gjennom sine militære styrker og sitt sivilforsvar.

-  Vi har stilt 100.000 dollar til rådighet for FN lokalt i Pakistan. Dette er penger fra vårt fond for Naturkatastrofer som Norge har bidratt til, opplyser han.

 REDDET:  Mohammed Shafi reddet livet i jordskjelvkatastrofen. Nå får han pleie ved et provisorisk feltsykehus i Abbotabad, fem mil utenfor hovedstaden Islamabad. Foto: B.K.Bangash/AP/Scanpix
REDDET: Mohammed Shafi reddet livet i jordskjelvkatastrofen. Nå får han pleie ved et provisorisk feltsykehus i Abbotabad, fem mil utenfor hovedstaden Islamabad. Foto: B.K.Bangash/AP/Scanpix Vis mer

Områder avstengt

Norske og internasjonale hjelpeorganisasjoner er i full gang med katastrofehjelp til de rammede i Pakistan, men står overfor en svært tøff oppgave.

De hardest rammede områdene i Pakistan var i går kveld fortsatt helt isolert uten veiforbindelse, telefonnett og strøm.

Skadde som anslås i titusen tall, blir behandlet i midlertidige klinikker på gata i de hardest rammede områdene nord for Islamabad.

Hvor mange som trenger øyeblikkelig hjelp var det i går ikke mulig å anslå, men både FN og Det internasjonale Røde Kors anser det som svært stort.-  Vi håper å få en idé om hvor mange som er døde, hvor mange som er hjemløse og omfanget av skadene i løpet av søndagen, sa talskvinne Marie-Francoise Borel fra Den internasjonale Røde Korsføderasjonen i går kveld.

Norske Kirkens Nødhjelp vil gjennom sitt internasjonale nettverk starte distribusjonen av telt og matforsyninger til 30 000 mennesker allerede i dag.

Sendte telegram

-  Alt tyder på at dette er det verste jordskjelvet som noensinne har rammet Pakistan. Her gjelder det å mobilisere det vi kan, og de første dagene vil være helt avgjørende, sier Arne Sæverås, seksjonsleder for Vest- og Sentral Asia i Kirkens Nødhjelp.

Den norske regjeringen har stilt 15 millioner kroner til rådighet. Kong Harald sendte i går et kondolansetelegram til Pakistans president, Pervez Musharraf, der han uttrykker sin sympati med landets folk.

I GANG: Jan Egeland.