Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pakistan vedtok resolusjon mot Koran-brenning i Norge

Krever gjerningspersonene straffet.

SLOKKET FLAMMENE: Under den svært ampre demonstrasjonen i Kristiansand var politiet raske med å slokke den brennende koranen. Video: Snapchat. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix Vis mer

Senatet i Pakistans lovgivende forsamling vedtok mandag en resolusjon som fordømmer Stopp islamiseringen av Norges (SIANs) brenning av Koranen i Kristiansand 16. november. Det melder senatet selv på Twitter.

Ifølge nettavisa UrduPoint ga samtlige av det pakistanske overhusets representanter sin støtte til resolusjonen.

I tillegg til fordømmelsen av Koran-brenningen innebærer resolusjonen å kalle inn Norges ambassadør i Islamabad på teppet, samt å legge press på norske myndigheter for at de ansvarlige blir straffeforfulgt.

KORANBRENNER: Det var SIAN-leder Lars Thorsen som satte fyr på et eksemplar av Koranen i Kristiansand. Under demonstrasjonen ble det oppfordret til forbud mot islam. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix
KORANBRENNER: Det var SIAN-leder Lars Thorsen som satte fyr på et eksemplar av Koranen i Kristiansand. Under demonstrasjonen ble det oppfordret til forbud mot islam. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix Vis mer

«Pakistans senat uttrykker sin dypeste uro og forskrekkelse over den ondsinnede og avskyelige handling å brenne og vanære Den hellige koran i Norge, begått av et medlem av SIAN, en høyreekstrem islamofobisk norsk gruppe, som har sjokkert muslimer verden over», lyder det i resolusjonen.

Senatet anser Koran-brenningen som et brudd på grunnprinsippene i internasjonal lovgivgning som FNs resolusjoner om sivile og politiske rettigheter samt menneskerettigheter.

- Godt forhold

Pakistans utenriksdepartement innkalte 23. november Norges ambassadør Kjell-Gunnar Eriksen og framførte et liknende budskap som i den nylig vedtatte resolusjonen om fordømmelse og straffeforfølgelse.

Ifølge det norske Utenriksdepartementet (UD) tok Eriksen under møtet sterk avstand til Koran-brenningen, men understreket samtidig Norges ytrings- og religionsfrihet.

Ane Haavardsdatter Lunde, underdirektør i UD, skriver i en kommentar til Dagbladet etter senatsvedtaket:

«Den norske ambassadøren har tidligere vært i møte i Pakistans utenriksdepartement og lagt fram Norges syn på handlingen i Kristiansand. Vedtaket i senatet endrer ikke vårt ellers gode forhold til Pakistan.»

Forhåndsvarslet

SIANs demonstrasjon på Torvet i Kristiansand var i utgangspunktet omstridt, etter at grupperingen på forhånd hadde varslet at de ville brenne en koran.

DEMONSTRASJON: Et norsk flagg ble påtent da demonstranter i Karachi i Pakistan protesterte mot at en koran ble satt fyr på under en SIAN-demonstrasjon i Kristiansand nylig. Bilder fra AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV Vis mer

Med et stort politioppbud til stede kastet SIANs frontfigur Arne Tumyr først et eksemplar av Koranen i en avfallsdunk, før leder Lars Thorsen satte fyr på den midt på plassen.

Politifolk var raskt på pletten og kvalte flammene med brannslokkingsapparat. Samtidig ble et fysisk angrep på Thorsen avverget.

Sterke reaksjoner

Etter demonstrasjonen avslørte Filter Nyheter at politidirektør Benedicte Bjørnland hadde gitt styrken i Kristiansand ordre om å hindre brenning av Koranen. Ifølge ytringsfrihetskjenner Anine Kierulf rammes ikke Koran-brenning av straffeloven, og mener dessuten at det er prinsippløst å innføre et særtiltak mot akkurat denne handlingen.

Justisminister Jøran Kallmyr omgjorde tre dager seinere politiordren. Samme dag satte demonstranter i Karachi fyr på et norsk flagg.