VIL HA BLASFEMILOV: Pakistans president Asif Ali Zardari her under et toppmøte for medlemmene i Non-Aligned Movement (NAM) i Tehran i august i år. Foto: Abedin Taherkenareh / EPA
VIL HA BLASFEMILOV: Pakistans president Asif Ali Zardari her under et toppmøte for medlemmene i Non-Aligned Movement (NAM) i Tehran i august i år. Foto: Abedin Taherkenareh / EPAVis mer

Pakistan vil foreslå internasjonal blasfemilov

Den anti-muslimske filmen «Innocence of Muslims» skaper turbulens i det internasjonale samfunnet, sier landets president.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En rekke pakistanske medier har de siste dagene meldt at den pakistanske presidenten Asif Ali Zardari vil ta opp spørsmålet om en internasjonal blasfemilov i FNs generalforsamling denne uka.

Anti-islamsk film Daily Times skriver at landets statsminister, Raja Pervez Ashraf, lørdag annonserte at pakistanske myndigheter vil kjempe på alle diplomatiske fronter for å stoppe «onde krefter i verden fra alle typer anti-islamske handlinger» slik som den blasfemiske filmen «Innocence of Muslims».

Filmen har skapt voldsomme reaksjoner i Midtøsten og blant muslimer i flere europeiske hovedsteder, og skal angivelig være foranledningen til at fire ansatte ble drept da militssoldater stormet det amerikanske konsulatet i Benghazi i Libya tidligere denne måneden. Blant de drepte var også den amerikanske ambassadøren Chris Stevens.

Pakistan Observer skriver i dag at president Zardari ønsker å tvinge igjennom internasjonal lovgivning mot personer involvert i blasfemi.

Skaper turbulens Under en konferanse i Islamabad fredag uttalte Ashraf at den blasfemiske filmen «Innocence of Muslims» ikke maner til spørsmål om ytringsfrihet, men at den skaper turbulens i det internasjonale samfunnet og at blasfemi mot profeten Muhammed ikke kan tolereres på noe som helst måte, skriver South Asian News Agency.

Han uttalte også at FN og andre internasjonale organer bør lage en lov for å stoppe blasfemiske handlinger som forstyrrer verdensfreden. I sin tale oppfordret statsministeren verdenssamfunnet til å erklære blasfemi for en avskyelig og kriminell handling, ifølge nyhetsbyrået.

Fra norsk side er det statsminister Jens Stoltenberg, utenriksminister Espen Barth Eide og utviklingsminister Heikki Holmås som er Norges representanter i New York i forbindelse med åpningen av FNs 67. generalforsamling denne uka.

Etterlyste blasfemibestemmelse i Norge I 2006 etterlyste advokat Abid Raja en ny blasfemibestemmelse i den norske straffeloven for å forhindre at konfliktsituasjoner som oppstod i etterkant av publiseringen av Muhammed-tegningene ikke skulle oppstå i fremtiden.

PROTESTER: Støttespillere til organisasjonen Minhaj-ul-Koran under et rally mot den anti-islamske filmen "Innocence of Muslims" i Lahore, Pakistan, i september i år. Filmen har skapt enorme reaksjoner i Midtøsten og blant muslimer i vestlige land. Foto: Rahat Dar / EPA
PROTESTER: Støttespillere til organisasjonen Minhaj-ul-Koran under et rally mot den anti-islamske filmen "Innocence of Muslims" i Lahore, Pakistan, i september i år. Filmen har skapt enorme reaksjoner i Midtøsten og blant muslimer i vestlige land. Foto: Rahat Dar / EPA Vis mer

- Tegningene og trykkingen av tegningene er en hån, og jeg ser ikke formålet med det. Derfor ønsker jeg en blasfemiparagraf som beskytter mot hatefulle ytringer, uttalte Raja til Dagbladet da.

VOLDSOMME REAKSJONER: Den anti-islamske filmen "Innocence of Muslims" har skapt enorme reaksjoner blant muslimer verden over. Dette bildet ble tatt fra en protestmarsj i Indonesias hovedstad Jakarta 19. september i år. Foto: Mast Irham / EPA
VOLDSOMME REAKSJONER: Den anti-islamske filmen "Innocence of Muslims" har skapt enorme reaksjoner blant muslimer verden over. Dette bildet ble tatt fra en protestmarsj i Indonesias hovedstad Jakarta 19. september i år. Foto: Mast Irham / EPA Vis mer