DEN ENESTE OVERLEVENDE: Azam Amir Kasab er den eneste overlevende og arresterte etter terrorangrepet i Mumbai. Han ble pågrepet etter skytingen på togstasjonen. Foto: AP Photo/Mumbai Mirror/SCANPIX
DEN ENESTE OVERLEVENDE: Azam Amir Kasab er den eneste overlevende og arresterte etter terrorangrepet i Mumbai. Han ble pågrepet etter skytingen på togstasjonen. Foto: AP Photo/Mumbai Mirror/SCANPIXVis mer

Pakistan vil ikke utlevere Mumbai-mistenkte

- Vi vil dømme dem etter vår egen lov, sier regjeringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går ble det kjent at en av hovedmennene bak terrorangrepet i Mumbai ble arrestert i Pakistan.
Zakiur Rehman Lakhwi er en av lederne i terrororganisasjonen Lashker-e-Taiba, og ble pågrepet av pakistanske sikkerhetsstyrker.

Vil straffeforfølge selv
Nå sier Pakistans regjering at de ikke vil utlevere noen av dem som er mistenkt for å stå bak terrorangrepet onsdag 26. november, der mer enn 170 mennesker ble drept.

- Disse arrestasjonene er foretatt for vår egen etterforskning. Selv om anklagene mot den mistenkte blir bevist vil han ikke bli overlevert til India, sier utenriksminister Shah Mehmood Qureshi, ifølge SkyNews.

Han sier en eventuell rettssak vil skje i Pakistan.
- Vi vil behandle anklagene mot de mistenkte etter pakistansk lov.

Ni terrorister ble drept i terrorangrepet mens én mann, Ajmal Amir Iman, overlevde. Han har utpekt Lakhwi som en av hovedmennene bak aksjonen. Indiske myndigheter gikk raskt ut etter angrepet og anklaget Pakistan for å stå bak. De mener alle de ti terroristene kom fra Pakistan og har overlevert en liste til indiske myndigheter, med 20 terrormistenkte som de krever utlevert.

Rice ikke i tvil
Angrepet mot Mumbai har forverret de skjøre forbindelsene mellom de to atommaktene India og Pakistan. USA presser nå sammen med India Pakistan for at de skal samarbeide i jakten på terroristene.

Pakistan hevder på sin side at India er ute etter å bruke Mumbai-angrepet strategisk i forhold til USA, og for å styrke sin egen posisjon. Under valgkampen varslet Barack Obama en tøffere linje overfor Pakistan og i kampen mot terror.

Qureshi gjorde det klart at Pakistan ønsker fred med India, men står klart til å forsvare seg om India skulle angripe. — Vi vil ha vennskap, vi vil ha fred og vi vil ha stabilitet. Men vårt ønske om fred må ikke oppfattes som pakistansk svakhet, sa han.
USAs utenriksminister Condoleezza Rice uttalte i går til CNN at det ikke er tvil om at terrorangrepet ble planlagt i Pakistan.

- Jeg mener det ikke er noen tvil om at pakistansk territorium ble brukt av ikke-statlige aktører.  Jeg mener det ikke er noen bevis for at pakistanske myndigheter var involvert, men jeg mener Pakistan har et ansvar for å handle, sa Rice.

Lashkar ble i 2002 forbudt i Pakistan, etter sterkt press fra USA som mente gruppen hadde sterke forbindelser til terrornettverket al-Qaida og Taliban.

ARRESTERT: Zaki-ur-Rehman Lakhvi er en av dem som er mistenkt for å ha planlagt terroangrepet mot Mumbai. Han ble arrestert i Pakistan i går, men myndighetene nekter å utlevere han til India. Foto: Abu Arqam Naqash/Scanpix/Reuters
ARRESTERT: Zaki-ur-Rehman Lakhvi er en av dem som er mistenkt for å ha planlagt terroangrepet mot Mumbai. Han ble arrestert i Pakistan i går, men myndighetene nekter å utlevere han til India. Foto: Abu Arqam Naqash/Scanpix/Reuters Vis mer
VIL ORDEN OPP SELV: Pakistans utenriksminister Shah Mehmood Qureshi (t.v.) vil straffeforfølge de terrormistenkte i Pakistan. Her er i samtale med innenriksminister Rehman Malik under en konferanse om terrorangrepet i Mumbai. Foto: Scanpix/(EPA
VIL ORDEN OPP SELV: Pakistans utenriksminister Shah Mehmood Qureshi (t.v.) vil straffeforfølge de terrormistenkte i Pakistan. Her er i samtale med innenriksminister Rehman Malik under en konferanse om terrorangrepet i Mumbai. Foto: Scanpix/(EPA Vis mer