VISSTE OM GJEMMESTEDET: 1. mai i fjor ble Osama bin Ladens gjemmested i Abbottabad i Pakistan angrepet av amerikanske spesialstyrker. Bin Laden døde i angrepet. Nå peker nye Wikileaks-lekkasjer i mot at Pakistansk etterretning var klar over bin Ladens tilstedeværelse. Foto: AP/Scanpix
VISSTE OM GJEMMESTEDET: 1. mai i fjor ble Osama bin Ladens gjemmested i Abbottabad i Pakistan angrepet av amerikanske spesialstyrker. Bin Laden døde i angrepet. Nå peker nye Wikileaks-lekkasjer i mot at Pakistansk etterretning var klar over bin Ladens tilstedeværelse. Foto: AP/ScanpixVis mer

Pakistan visste at Osama bin Laden var i landet

Ifølge hackede e-poster fra amerikansk analysebyrå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Minst 12 ansatte hos den pakistanske etterretningstjenesten Inter-Services Intelligence (ISI) visste om at Osama bin Laden skjulte seg i Abbottabad i Pakistan.

Påstandene kommer fram i lekkede e-poster fra det amerikanske sikkerhetsselskapet og analysebyrået Strategic Forecasting Inc. (Stratfor) som er blitt offentliggjort i Wikileaks siste informasjonsdump.

- Hadde kjennskap - Middels til seniornivå-ansatte i ISI og Det pakistanske forsvaret, samt en pensjonert general hadde kjennskap til Osama bin Ladens gjemmested, heter det i en av de lekkede e-postene fra Stratfor som blir gjengitt av den britiske avisen The Telegraph.

- Jeg har en klar følelse av at amerikansk etterretning kjenner navnene og graden til de involverte, står det videre.

Det har lenge hersket en oppfatning hos amerikanerne at det ville være umulig at bin Laden kunne gjemme seg i Pakistan, så nær Islamabad, uten at ISI visste om det.

Påstanden har blitt kategorisk avvist av pakistanske myndigheter.

Fikk hemmelige dokumenter I de lekkede e-postene kommer det også fram at at Stratfor skal ha fått tilgang på beslaglagte dokumenter fra bin Ladens bosted i Abbottabad, innhentet etter at amerikanske spesialstyrker drepte terrorlederen.

Stratfor holder til i Austin, Texas og selger «geopolitiske analyser med en etterretningsbasert tilnærming».

Wikileaks hevder å ha tilgang på rundt fem millioner e-poster knyttet til Stratfor, som de skal ha fått av hackergruppen Anonymous.

Wikileaks-talsmann Julian Assange beskylder Stratfor for å være tungt involvert i et bredt spekter av juridisk eller moralsk tvilsomme forskningsaktiviteter for private selskaper.

Lover flere avsløringer - På overflaten utgir de seg for å være en medieorganisasjon som tilbyr en abonnementstjeneste på et nyhetsbrev. Men under overflaten driver de et nettverk der de betaler informanter for etterretningsinformasjon, uttalte Assange.

Selv sitter Assange i husarrest i Storbritannia, der han risikerer å bli utlevert til Sverige. Der ønsker politiet å avhøre ham i forbindelse med påstått voldtekt og overgrep mot to kvinner.

Hittil har kun 200 av de fem millioner e-postene blitt offentliggjort. Wikileaks har varslet flere avsløringer i kommende offentliggjøringer.