MISTENKT: Denne mannen fanget opp av overvåkningskamera er blant de New York-politiet mistenker for å ha noe med bilbomben på Times Square å gjøre. Foto: AFP PHOTO / NYPD/SCANPIX
MISTENKT: Denne mannen fanget opp av overvåkningskamera er blant de New York-politiet mistenker for å ha noe med bilbomben på Times Square å gjøre. Foto: AFP PHOTO / NYPD/SCANPIXVis mer

Pakistaner (30) pågrepet for Times Square-bomben

Shahzad Faisal ble tatt på flyplassen idet han forsøkte å rømme landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): En 30 år gammel, amerikansk statsborger opprinnelig fra Pakistan, er pågrepet av føderalt og lokalt politi.

Mannen, som er identifisert som Faisal Shahzad, ble arrestert på Kennedy-flyplassen i New York, og amerikanske myndigheter mistenker at han var i ferd med å rømme landet. Flyet han skulle på hadde kurs for Dubai.

30-åringen skal nylig ha returnert fra et fem måneder langt opphold i Pakistan, der kona hans bor.

Kjøpte bilen kontantShahzad skal ha kjøpt bilen, en Nissan Pathfinder 1993-modell, for tre uker siden. Bilen hadde da vært til salgs på Internett, og den tidligere eieren har forklart at bilen ble solgt mot kontant betaling og uten at det ble utført noe formelt papirarbeid, skriver avisa The New York Times.

Det er uklart hvordan de føderale etterforskerne sporet opp Faizal Shahzad og hvilken tilknytning han har til bilbomben. Den forrige eieren har fortalt politiet at han solgte bilen til en mann med latinamerikansk eller arabisk utseende.

Den pågrepne antas å være en av flere som er innblandet i det amerikanske sikkerhetsmyndigheter betegner som et «mislykket terrorangrep». Fra før av har pakistanske Taliban (TTP) påtatt seg ansvaret for den mislykkede aksjonen.

Politiet understreker at pågripelsen av 30-åringen ikke nødvendigvis betyr at det er en forbindelse til en kjent terrorgruppe.

- Det er viktig spor som de etterforsker, dette med en internasjonal forbindelse. Men det er fortsatt mye informasjon å samle inn, sier en anonym tjenestemann.

Etterlyser hvit mannDet var lørdag at det ble funnet propangass, bensin, krutt fra fyrverkeri og kunstgjødsel i bilen i store nok mengder til å forårsake en kraftig bombe.

Kunstgjødsel er kjent som en mye brukt bestanddel i hjemmelagde bomber.

Politiet jobber fortsatt med å få klarhet i hvem som parkerte bilen og stakk av fra stedet utenfor Bank of America i 45. gate. Skiltene på bilen var stjålet fra et bilopphoggeri i Connecticut, en av nabostatene til New York.

I går etterlyste New York-politiet en hvit mann i 40-årene som var observert på ett av overvåkningskameraene på Times Square. De kornete overvåkningsbildene viser mannen på vei bort fra bilen, idet han tar av seg et plagg på overkroppen og putter det i en bag.