Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Pakistanerne samtykket til bin Laden-raidet

Men skulle protestere utad, skriver britisk avis.

HEMMELIG AVTALE: USAs daværende president George W. Bush (C) skal på tampen av 2001 ha gjort en hemmelig avtale med Pakistans president Pervez Musharraf . Her er de to sammen med Afghanistans president Hamid Karzai i Det hvite hus i 2006. Foto:REUTERS/Joshua Roberts/Files
HEMMELIG AVTALE: USAs daværende president George W. Bush (C) skal på tampen av 2001 ha gjort en hemmelig avtale med Pakistans president Pervez Musharraf . Her er de to sammen med Afghanistans president Hamid Karzai i Det hvite hus i 2006. Foto:REUTERS/Joshua Roberts/Files Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pakistans etterretningstjeneste har blitt beskyldt for å lukke øynene for at al Qaida-leder Osama bin Laden oppholdt seg i landet, mens offisielle myndigheter pleiet et godt forhold til USA.
Nå kommer den britiske avisa The Guardian med nye, oppsiktsvekkende opplysninger om Pakistans kompliserte spill.

Spill for galleriet
På tampen av 2001, etter at bin Ladens krigere den 11. september det året hadde gjenomført terroraksjonen mot New York og Pentagon, skal USAs president George Bush ha inngått en spesiell avtale med Pakistan.

Ifølge Guardian godkjente Pakistans militærleder og president Pervez Musharraf et amerikansk raid mot Osama bin Laden på pakistansk jord. Etterpå var begge parter enige om at Pakistan skulle protestere høylytt.

- Det var en avtale mellom Bush og Musharraf om at hvis vi visste hvor Osama var, skulle vi komme og «ta ham», sier en tidligere høytstående amerikansk tjenestemann til avisa. Tjenestemannen skal ha godt kjennskap til antiterror-operasjoner. Han sier at pakistanerne ville lage mye støy, men ikke legge hindringer i veien for operasjonen.

- Bekreftet i 2008 En høytstående pakistansk tjenestemann sier ifølge the Guardian at landets militære ledelse bekreftet avtalen under en overgangsperiode i 2008, da Musharraf fortsatt var president men en demokratisk regjering hadde blitt valgt.

Beskrivelsen av avtalen passer godt på operasjonen hvor amerikanske elite-soldater forrige mandag drepte Osama bin Laden i Abbottabad i Pakistan, og på det som senere har skjedd.

Både Pakistans statsminister Yousaf Raza Gilani og Pervez Musharraf, som nå leder et opposisjonsparti i eksil fra London, har uttalt seg kritisk om den amerikanske aksjonen.

- Absurde anklager Gilani har forsvart landets etterretningsstjeneste ISI varmt, og kalt anklagene om et samarbeid med al-Qaida for absurde.

I en tale til nasjonalforsamlingen idag mandag, gjorde han det klart at en framtidig, ensidig amerikansk militæraksjon inne i Pakistan ikke ville bli tolerert.
Tidligere har han kalt det for en seier at al-Qaidas leder Osama bin Laden nå er drept.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!