TALIBANKONTROLLERT: Taliban har tatt kontroll i et område nordvest i Pakistan. Der tvinges kvinnene til å gå med burka. Foto: AFP PHOTO/Farooq NAEEM/Scanpix
TALIBANKONTROLLERT: Taliban har tatt kontroll i et område nordvest i Pakistan. Der tvinges kvinnene til å gå med burka. Foto: AFP PHOTO/Farooq NAEEM/ScanpixVis mer

- Pakistans etterretning hjelper Taliban

Får penger, forsyninger og rådgivning av etterretningsagenter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Taliban-geriljaen i Afghanistan får både penger, forsyninger og rådgivning av pakistanske etterretningsagenter, skriver avisa The New York Times.


Avisa siterer ikke navngitte amerikanske tjenestemenn, som sier støtten til Taliban og andre væpnede grupper i området blir koordinert av en spesiell avdeling i den mektige etterretningsorganisasjonen ISI.

Flere av opplysningene bekreftes av pakistanske kilder.


Handler på egen hånd

Regjeringen i Pakistan avviser at den har bånd til væpnede opprørsgrupper. Også amerikanske tjenestemenn mener det er lite trolig at medlemmer av regjeringen har noe å gjøre med støtten til Taliban. I stedet er det snakk om etterretningsfolk lenger nede i hierarkiet i ISI som på egen hånd pleier forbindelser med geriljagruppene, uten at de nødvendigvis har fått godkjenning fra sine overordnede.

Ifølge de amerikanske kildene finnes det informasjon som tyder på at ISI-medlemmer har hatt regelmessige møter med ledere i Taliban for å drøfte gruppens taktikk foran valget som skal holdes i Afghanistan i august. Ett av diskusjonstemaene skal ha vært hvorvidt bevegelsen bør trappe opp sine angrep i forkant av valget.


Frykter India

Pakistanske tjenestemenn, som selv ikke ønsker å bli navngitt, mener ISIs operasjoner i Afghanistan er mindre graverende enn det de amerikanske kildene ser ut til å mene.

Ifølge de pakistanske kildene er støtten til de væpnede gruppene del av en strategi for å opprettholde Pakistans innflytelse i Afghanistan som en forberedelse til den dagen USA trekker sine styrker ut av landet. Da frykter etterretningsfolk i Pakistan at det vil oppstå et maktvakuum som kan utnyttes av erkefienden India.

(NTB)