Pakistans forbannelse

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med innføring av unntakstilstanden har Pakistan tatt et langt steg tilbake i politisk utvikling, tilbake til landets lite ærerike fortid, hvor de militære har styrt i mer enn halvparten av statens historie. Denne staten som skulle samle muslimene i den britiske kolonien India, har i dag færre muslimer enn India, og religionen samler ikke landet, den splitter det.

De ytterliggående islamistene har lagt seg i krig med staten. Dette hadde general Pervez Musharraf rett i da han skulle rettferdiggjøre unntakstilstanden.

Men hvem er det så som har hatt ansvaret for så vel staten som de militære styrkene og etterretningstjenestene i denne kampen mot de «hellige krigerne» annet enn presidenten og forsvarssjefen, general Musharraf? Nå har generalen slått ned på rettsvesenet, aviser, kringkasting, menneskerettighetsgrupper, sivile politiske ledere og advokater. Disse står da slett ikke i ledtog med ytterliggående islamister. Det er nettopp disse kreftene i Pakistan som nå så et håp om å gjenopprette folkestyret og rettsstaten. Hvis Musharraf mente alvor, var det nettopp disse kreftene han måtte ha alliert seg med. Men de demokratiske kreftene har ikke tillit til Musharraf, og åpen misnøye med ham ulmer i stadig større grupper av folket.

For det er med terroristene Musharraf har forhandlet og inngått våpenhvile. Søndag løslot han

25 arresterte islamister for å få løslatt 211 soldater som Talibans våpendragere hadde tatt til fange

30. august i stamme-området i Sør-Waziristan. Så er det noe helt annet at kampen mot de »hellige krigerne» er vanskelig.Men bare et legitimt folkestyre kan samle folket i denne kampen. Nå er hele folket tatt som gissel for å forlenge én manns styre.

Tragisk nok har de to siste folkevalgte statsministrene, Nawaz Sharif og Benazir Bhutto, begge ledet landet inn i vanstyre og korrupsjon. Men svaret er da ikke et militært kupp, svaret er rettsvesenet, parlamentarisk overvåking og folkelig motstand.