Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pakistans hær finner spor etter al-Qaida

Den pakistanske regjeringshæren har funnet klare indikasjoner på al-Qaidas nærvær i Sør-Waziristan.

FANT AL-QAIDA-PASS: Den pakistanske hæren har funnet passene til flere personer som mistenkes for å ha bånd til terrornettverket al-Qaida, i Sør-Waziristan. Fredag ble passet til den spanske kvinnen Raquel Burgos Garcia, som skal være gift med et antatt medlem av al-Qaida, vist fram for journalister. Foto: REUTERS/SCANPIX
FANT AL-QAIDA-PASS: Den pakistanske hæren har funnet passene til flere personer som mistenkes for å ha bånd til terrornettverket al-Qaida, i Sør-Waziristan. Fredag ble passet til den spanske kvinnen Raquel Burgos Garcia, som skal være gift med et antatt medlem av al-Qaida, vist fram for journalister. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Den pakistanske regjeringshæren har funnet klare indikasjoner på al-Qaidas nærvær i Sør-Waziristan i kampene mot islamistiske opprørere.

Blant funnene som er gjort, er det tyske passet til et medlem av Hamburg-gruppen som sto bak terrorangrepene i USA 11. september 2001, skriver The New York Times på sine nettsider.

Passet tilhører Said Behaji, tysk statsborger og en nær venn og medarbeider av Mohammed Atta, som ledet angrepene 11. september. Passet ble funnet i en liten landsby i Sør-Waziristan.

Det var utstedt 2. august 2001 i Hamburg, med et pakistansk visum innført i passet dagen etter, 3. august 2001. Passet antyder at Said Behaji kom til den pakistanske millionbyen Karachi med fly fra Istanbul 4. august.

Fortsatt nærvær

Behajis nærvær i stammeområdene i Pakistan er enda en klar indikasjon på at medlemmer av al-Qaida har oppholdt seg og fortsatt oppholder seg i de pakistanske grenseområdene til Afghanistan, mener amerikanske representanter. Det er ingen indikasjoner på at Behaji har forlatt Pakistan.

Selv om han ikke var blant de sentrale planleggerne av 11. september-terroren, bodde Behaji åtte måneder sammen med Atta og Ramzi bin al Shibh, ifølge rapporten fra den amerikanske 11. september-kommisjonen. Atta og bin al Shibh brukte Behajis PC til å søke på internett.

En representant for USAs antiterrorvirksomhet sier til The New York Times at man regner Behaji som en sentral og viktig al-Qaida-propagandist i dag.

- Frihavn

Den pakistanske hæren har også funnet passet til en kvinne ved navn Raquel Burgos Garcia. Ifølge spanske medier er en kvinne med samme navn gift med det antatte al-Qaida-medlemmet Amer Azizi, som er mistenkt for å være innblandet i både 11. septemberangrepet og terrorangrepet i Madrid i 2004.

Familien til Garcia har ikke hørt fra henne siden 2001, skriver spanske medier fredag ifølge nyhetsbyrået AP.

Det er foreløpig uklart om passene er ekte.

Pakistan har vært en frihavn for terrornettverket al-Qaida, sa USAs utenriksminister Hillary Clinton i den pakistanske byen Lahore torsdag.

- Al-Qaida har hatt en frihavn i Pakistan siden 2002, sa Clinton til pakistansk presse.

Ifølge Clinton er det «vanskelig å tro» at ingen i den pakistanske regjeringen har hatt kunnskap om hvor al-Qaida har oppholdt seg, og at pakistanerne ikke hatt muligheten til å aksjonere mot nettverkets ledere.

- Det er kanskje sant, kanskje har det ikke vært mulig å ta dem. Ikke vet jeg. Men så vidt meg bekjent, er de i Pakistan, sa hun. (NTB)


BESLAGLAGT: En rekke våpen og ammunisjon er beslaglagt under offensiven til den pakistanske hæren i Sør-Waziristan. Foto: REUTERS/SCANPIX
BESLAGLAGT: En rekke våpen og ammunisjon er beslaglagt under offensiven til den pakistanske hæren i Sør-Waziristan. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media