Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pakistans mange snublesteiner

Pakistans regjering har fått folkets nølende støtte til militæraksjonen mot militante Taliban-grupper i Sør-Waziristan. Men utfordringene stanser ikke der. De politiske snublesteinene for en regjering som betegnes som svak, er mange.

OFFENSIV: Pakistanske styrker har pågrepet mistenkte Taliban-militante i Sør-Waziristan. Foto: AFP/HO/INTER SERVICES PUBLIC RELATIONS/SCANPIX
OFFENSIV: Pakistanske styrker har pågrepet mistenkte Taliban-militante i Sør-Waziristan. Foto: AFP/HO/INTER SERVICES PUBLIC RELATIONS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Pakistans regjering har fått folkets nølende støtte til militæraksjonen mot militante Taliban-grupper i Sør-Waziristan. Men utfordringene stanser ikke der. De politiske snublesteinene for en regjering som betegnes som svak, er mange.

Regjeringen til president Asif Ali Zardari, enkemannen etter tidligere statsminister Benazir Bhutto, regnes som lite handlingsdyktig.

Zardari er ikke blitt noen populær president i det drøyt halvannet året han har sittet. Regjeringens framtid avhenger blant annet av hvordan den håndterer sikkerhetsspørsmål og om den får fart på økonomien.

Intern sikkerhet

Høstens store militæroperasjon for å fordrive Taliban fra Sør-Waziristan er et risikoprosjekt, men har båret noen frukter. Blant annet ble Taliban-leder Baitullah Mehsud drept i et droneangrep.

Kritikere mener imidlertid at regjeringshæren neppe kan klare å vinne en krig mot fanatiske geriljasoldater som kjenner de ugjestmilde grenseområdene ut og inn. Taliban har også vist at de er i stand til å hevne seg med dristige angrep mot bykjernene, og slippe unna med det.

De blodige Taliban-angrepene rammer sivilbefolkningen, industrien og økonomien hardt, selv om terrorangrepene også trolig har bidratt til at stadig flere støtter regjeringens offensiv mot Taliban.

Spørsmålet er om regjeringen klarer å forhindre angrep mot vitale steder, som finans- og andre maktsentre. Et skrekkscenario ville være et angrep mot Pakistans kjernefysiske arsenal, eller at militante grupper skulle klare å få tak i kjernefysiske våpen.

India

En annen sikkerhetsutfordring er forholdet til erkefienden India. Etter terrorangrepene mot den indiske byen Mumbai i november i fjor, der pakistanske grupper var innblandet, ble forholdet mellom de to landene enda dårligere.

SLITER: President Asif Ali Zardari sliter med populariteten. Regjeringen i Pakistan er svak. Foto: EPA/EVERETT KENNEDY BROWN/SCANPIX
SLITER: President Asif Ali Zardari sliter med populariteten. Regjeringen i Pakistan er svak. Foto: EPA/EVERETT KENNEDY BROWN/SCANPIX Vis mer

Etter mange måneders diplomati er isen i ferd med å tine noe opp igjen, ikke minst etter at USA la press på Pakistan for å rette oppmerksomheten mot Taliban-trusselen, heller enn å være opptatt av trusselen fra India. Men det er mange militante grupper i Pakistan som truer med å iverksette angrep mot nabolandet som følge av den bitre striden om Kashmir. Dårlige naboforhold truer dermed fortsatt stabiliteten i Pakistan.

Økonomi

Pakistan har tradisjonelt hatt et lovverk som oppmuntrer utenlandske investeringer. Men analytikere mener at landet fortsatt har langt å gå når det gjelder økonomiske reformer, og landet har i dag akutt behov for å snu en negativ utvikling som følge av voldsutviklingen og omfattende korrupsjon.

Nyinvesteringer trengs ikke minst til infrastruktur og i energisektoren.

Pakistan er kjent som et av verdens mest korrupte land. Regjeringen har hittil vist liten vilje eller evne til å bekjempe korrupsjon, tvert imot mener mange at korrupsjonen har tiltatt etter overgangen fra militært til sivilt styre.

Analytikere mener også at Pakistans økonomi ligner mer og mer en «krigsøkonomi»: vekst som følge av militære aktiviteter, mens den private sektoren tappes.

Tidligere i høst undertegnet USAs president Barack Obama en gavepakke på 7,5 milliarder dollar til Pakistan - en tredobling sammenlignet med i fjor. Midlene skal blant annet gå til demokratibygging, men den omfattende støtten fra USA er kontroversiell. Mange pakistanere mener at regjeringen er alt for styrt av amerikanske interesser. Det igjen kan gi økt grobunn for fanatiske grupper.

(NTB)

I KØ: Mange tusen mennesker er på flukt fra krigen i Sør-Waziristan, der regjeringshæren forsøker å bekjempe Taliban-opprørere. Kampen mot islamistene er en av flere vanskelige utfordringer den pakistanske regjeringen må håndtere. Foto: AFP / MOHAMMAD KASHIF / SCANPIX
I KØ: Mange tusen mennesker er på flukt fra krigen i Sør-Waziristan, der regjeringshæren forsøker å bekjempe Taliban-opprørere. Kampen mot islamistene er en av flere vanskelige utfordringer den pakistanske regjeringen må håndtere. Foto: AFP / MOHAMMAD KASHIF / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media