Pakistans skam

Minst 21 kvinner blir gjengvoldtatt i Pakistan hver måned, viser ferske tall fra landets menneskerettighetskommisjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SELVE VOLDTEKTEN er bare starten på marerittet: først blir kvinner voldtatt - fordi en mann i deres familie har gjort noe galt. Deretter forventer familie og lokalsamfunnet at kvinnene skal forlate lokalsamfunnet, for å leve alene med «skammen». Mennene har hittil gått fri fra ugjerningene. Men nå nekter stadig flere pakistanske kvinner å tie om overgrepene, som har foregått i generasjoner. Den pakistanske kvinnen Mukhtar Mai er det mest kjente eksempelet. Saken hennes verserte over hele verden, og er nå havnet i pakistansk høyesterett. Tradisjonen med å voldta pakistanske kvinner over en lav sko er nå en verkebyll for Pakistans president, Pervez Musharraf.

FORELØPIG SER det imidlertid ikke ut til at USAs allierte i kampen mot terror, president Musharraf, prøver å stoppe den føydale tradisjonen. Historien om den kvinnelige doktoren Shazia Khalid er et eksempel på det. Hun jobbet på en av Pakistans oljeanlegg. Den 2. januar i år var hun alene hjemme. Hennes mann var på oppdrag i utlandet. Dr. Shazia våknet av at en person slo henne i hodet, bandt henne og voldtok henne, skriver New York Times-kommentatoren Nicolas D. Kristof. Hele natta brukte voldtektsmannen til å se på tv, slå og voldta kvinnen. I tillegg skrøt han av sine mange, mektige forbindelser.

DAGEN ETTER voldtekten, fortalte dr. Shazia om overgrepet på jobben. «De sa at jeg ikke skulle si noe om voldtekten fordi det ville ødelegge ryktet mitt,» erindrer kvinnen. En offisielt ansatt advarte om at hun ville bli arrestert hvis hun anmeldte overgrepet. Kvinnen trodde ikke hun torde å anmelde forholdet, men ba om å få snakke med familien sin. Det fikk hun ikke. Shazia ble i stedet dopet og sendt til en psykiatrisk klinikk i Karachi. «De ønsket å erklære meg sinnssyk,» sier kvinnen bittert. Heldigvis fikk hun full støtte av sin ektemann, Khalid Aman. Han insisterte på å anmelde overgrepet, noe president Musharraf likte dårlig, melder New York Times.

PAKISTANSKE myndigheter ba paret forlate landet: «Hvis dere blir igjen, blir dere drept,» var beskjeden. Dr. Shazia ba om å få ta med seg sønnen Adnan ut av landet, men fikk nei. Myndighetene sa også at Shazia - eller hennes familie - vil bli straffet hvis hun tar kontakt med menneskerettighetsgrupper eller journalister i utlandet.

MEN DR. SHAZIA nekter å la seg kue. «Jeg er veldig redd for familien min, men vi må fortelle sannheten,» sier hun. Så godt som daglig blir kvinner voldtatt i Pakistan. De fleste kvinnene er fremdeles for redde til å kjempe mot urettferdigheten. Men motet og arbeidet til kvinner som Shazia Khalid og Mukhtar Mai kan kanskje stoppe kvinneterroren. I hvert fall på sikt.