Pakistans statsminister dømt for forakt for retten

Ville ikke rette seg etter en ordre fra retten.

FORAKT FOR RETTEN: Pakistans statsminister Yusuf Raza Gilani er dømt for forakt mot retten. Han ble funnet skyldig i ikke å ville rette seg etter en ordre fra retten. På bildet er Gilani utenfor rettslokalene etter han fikk dommen.  Foto: FAISAL MAHMOOD / REUTERS / NTB SCANPIX
FORAKT FOR RETTEN: Pakistans statsminister Yusuf Raza Gilani er dømt for forakt mot retten. Han ble funnet skyldig i ikke å ville rette seg etter en ordre fra retten. På bildet er Gilani utenfor rettslokalene etter han fikk dommen. Foto: FAISAL MAHMOOD / REUTERS / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Høyesterett i Pakistan dømte torsdag statsminister Yusuf Raza Gilani for å ha vist forakt for retten. Dommen er symbolsk, men kan likevel føre til at Gilani må gå av.

Gilani er funnet skyldig i ikke å ha villet rette seg etter en ordre fra retten om å be sveitsiske myndigheter gjenåpne en rekke gamle korrupsjonssaker mot president Asif Ali Zardari. Det er mistanke om at sveitsiske bankkontoer ble brukt til hvitvasking.

Smilte og vinket Statsministeren risikerte seks års fengsel, men fikk bare en fengselsdom som skulle opphøre da retten ble hevet. Kort tid etter sto han utenfor rettsbygningen og smilte og vinket til tilhengere.

Men hvor lenge han kan klamre seg til makta er svært usikkert. Ifølge Pakistans grunnlov kan ingen som er dømt for å ha svertet eller latterliggjort landets domstol, sitte som medlem av parlamentet. Juridiske eksperter som nyhetsbyrået AFP har snakket med, mener det kan ta svært lang tid å avsette Gilani - selv om han selv har sagt at han ville gå av dersom han ble dømt.

Rettssaken har vært svært politisk ladet, og medlemmer av regjeringen har anklaget dommerne for å ha overskridet sin myndighet i et forsøk på å avsette statsministeren og presidenten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer