- Pakistansk etterretning sto bak Serena-angrepet

Avslørt av hotellterroristenes mobilutskrift.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De som sto bak angrepet mot hotell Serena i Kabul i januar, og attentatet mot president Hamid Karzai tre måneder senere, hadde bånd til pakistansk etterretning.

Det hevdet Sayeed Ansari, talsmann for den afghanske etterretningstjenesten, på en pressekonferanse i går.

Beskyldningene er det siste i en rekke verbale angrep rettet mot Pakistan den siste tiden.

Drepte Dagbladet-journalist  

Angrepet mot hotell Serena kostet åtte mennesker livet, blant dem Dagbladet-journalisten Carsten Thomassen.Tre ble drept i attentatforsøket mot Hamid Karzai under en militærparade i Kabul 27. april. Den afghanske presidenten slapp fra angrepet uskadd.

Men siden har afghanske myndigheter gjentatte ganger beskyldt Pakistan for å la Taliban og al-Qaida operere i grense-områdene til Afghanistan, i et forsøk på å svekke nabolandet.

Har beviser

Under gårsdagens presse-konferanse sa afghanske myndigheter at de har klare bevis for at Kabul-terroristene hadde direkte forbindelser til pakistansk etterretning. 

TERROR: Dette overvåkningsbildet viser den ene terroristen inne i Serena Hotell. Foto: TV 2
TERROR: Dette overvåkningsbildet viser den ene terroristen inne i Serena Hotell. Foto: TV 2 Vis mer

- Bevisene og dokumentene, og tilståelsene til de arresterte, viser at hovedorganisatoren for terrorhandlingene under 16-årsjubileet for mujahedinens seier, var den pakistanske etterretningstjenesten og deres allierte, sa den afghanske etterretningstalsmannen, Sayeed Ansari, ifølge nyhetsbyrået AP.

Også tidligere har afghanske myndigheter kommet med liknende beskyldninger.

I forrige måned sa etterretningssjef Amrullah Saleh at de som er mistenkt for angrepet mot Karzai hadde utvekslet tekstmeldinger med folk i Miram Shah, en by i Pakistans stammeområder i Nord-Waziristan, og i byen Peshawar.

Tirsdag denne uka anklaget en talsmann for Karzai, Homayun Hamidzada, en ikke navngitt utenlandsk etterretningsorganisasjon for å ha stått bak attentatet mot presidenten i april.

- Bevisene bærer stempelet til en viss utenlandsk etterretningsorganisasjon som vi tror sto bak dette angrepet, sa Hamidzada.

Ansari sa i går at mobiltelefonene til tre av de involverte hadde nummer med pakistansk kode.- Kodene de benyttet i kommunikasjonen avslører ISIs medvirkning, sa talsmannen for afghansk etterretning på pressekonferansen. 

Afghansk etterretning mener også å ha bevis for at det
 var kontakt mellom ISI og de som angrep hotell Serena.

Ingen kommentar

Fra pakistansk side kom det i går ingen umiddelbar respons på de afghanske beskyldningene.

- Pakistansk etterretning sto bak Serena-angrepet

Utenriksdepartementet i Islamabad ville heller ikke gi noen kommentar før de hadde sett en utskrift av Ansaris uttalelser.

Forholdet mellom Afghanistan og Pakistan er blitt svært tilspisset etter attentatforsøket mot Karzai.

I forrige uke truet Karzai å sende soldater inn i Pakistan for å bekjempe islamske militante grupper, skriver avisa The New York Times.

Mens pakistanske ledere erkjenner at militante fra Taliban og al-Qaida holder til i grenseområdene til Afghanistan, avviser de på det sterkeste beskyldningene om at deres etterretningstjeneste samarbeider med militante.

- Pakistan vil ikke tillate at territoriet blir brukt mot andre land, spesielt ikke Afghanistan, statsminister Yousuf Raza Gilani i går.

Pakistans president Pervez Musharraf har fått mye kritikk for å forsøke å få til en fredsavtale med Taliban-lederen Baitullah Mehsud.