MODELL: Ayyan Ali sitter i fengsel, mens skal bli behandlet som en dronning. Det vekker reaksjoner. Foto: Adrees Latif / Reuters / NTB Scanpix
MODELL: Ayyan Ali sitter i fengsel, mens skal bli behandlet som en dronning. Det vekker reaksjoner. Foto: Adrees Latif / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Pakistansk supermodell behandles som en dronning i fengsel

Behandlingen av Ayyan Ali skaper reaksjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ayyan Ali (23), Pakistans mest kjent modell, har sittet i Adiala fengsel i Rawalpindi siden 14. mars for forsøk på å smugle ut en halv million dollar, som hun hevder stammer fra eiendomssalg.

Salget skal hun ha gjort til tidligere innenriksminister Rehman Maliks bror, Khalid Malik.

Denne forklaringen fester ikke retten lit til, og supermodellens bønn om kausjon ble avvist av retten. Tollinspektørene har bedt domstolen om midler til å tillate en detaljert etterforskning av hvor pengene stammer fra og hvorfor det ble tatt ut av landet i så stor detalj.

Forsøket faller inn under hvitvasking ettersom tollbestemmelsene ikke tillater reisende å ta med seg beløp som overstiger 10 000 dollar.

Blir hun funnet skyldig risikerer hun over fjorten år i fengsel.

Lever som en dronning Alis arrest har lamslått en hel nasjon. Myndighetene anklager landets største supermodell for å forsøke å smugle ut en liten formue, over fire millioner kroner, på et nattfly til Dubai.

Men fengsel er visstnok bare et sted, for hverdagen ser ikke ut til å være særlig forandret for modellen. Ifølge The Express Tribune lever hun et luksusliv bak murene.

Det sies at supermodellen mottar såkalt VIP-behandling. Hun skal være plassert i fengselets VIP-rom, som er velmøblert og utstyrt med blant annet TV, kjøleskap og aircondition.

Fangene får ikke lov til å bruke mobiltelefoner, men Ali har imidlertid fått en såkalt VIP-telefon, den eneste telefon som fungerer inne i fengselet.

Pakistans VIP-kultur Sosiale medier koker over av sinte og frustrerte pakistanere, som langer ut om Pakistans såkalte VIP-kultur. Ifølge BBC er det stor frustrasjon i Pakistan over VIPs (Very Important Persons), som ser ut til å ha opparbeidet seg en rett til å la andre vente, gå forbi køer og få spesialbehandling på vanlige borgeres bekostning.

I fjor lot tidligere innenriksminister Rehman Malik et passasjerfly vente i to timer fordi han var forsinket.

Den beryktede VIP-kulturen ser ut til å ha nådd Adiala fengsel, hvor ordinære besøkende bruker felles inngang for å møte sine fengslede slektninger, mens Alis besøkende benytter samme inngang som fengselets tjenestemenn.

Modellen skal visstnok møte gjestene i fengslets konferanserom, mens kvinnelige besøkende får lov til å møte henne inne på rommet hennes.

- Damen lever som en dronning, selv inne i fengsel. Hun spiser burgere, drikker mineralvann og serveres egne måltider, forteller en kvinnelig fengselsbetjent, som ønsker å være anonym.

Offisielt har fengslet benektet å gi modellen noen form for spesialbehandling. Retten avslo søknaden hennes om få særbehandling i  fengslet.

Ifølge fengselet har hun delt celle med ti andre kvinnelige fanger, og kun fått lov til å se familiemedlemmene sine to ganger i uken, som også er de ordinære fengselsreglene. Men Pakistans straffelov tillater fengslede fanger å bli omgjort til B-fanger hvis man har fullført fjorten års utdanning.

Det fører til at man får en egen tjener og bedre cellefasiliteter, men dette gjelder imidlertid kun for dømte fanger og ikke de i varetekt.

Men journalisten erfarer at søknaden om særbehandling bare var en formalitet ettersom hun allerede har fått nyte godt under oppholdet.

Skulle gi pengene til broren Khurram Latif Khosa, en av advokatene som arbeider på Alis sak, har fortalt The Guardian at pengene kommer fra eiendomssalg, og at hun ikke hadde noen intensjon om å ta det ut av landet. Ifølge Khosa hadde modellen ennå ikke sjekket inn på flyet sitt, og ventet i salongen for å gi penger til broren sin, som skulle ta dem videre til Karachi.

Han mener Ali ble urettferdig behandlet av pressen og domstolen på grunn av hennes kjendisstatus.

Ifølge pakistanske medier, har Ali i avhør innrømmet at hun hadde mottatt penger fra Khalid Malik, broren til tidligere innenriksminister Rehman Malik. En pakistansk avis spekulerer på at pakistanske politikere bruker modeller som muldyr i internasjonale hvitvaskingsvirksomheter.

- Alle etater har avhørt henne, og det er ingen hensikt å holde henne fengslet. Hun deler rom med ekstremt kriminelle kvinner.

Fengselsoppholdet vil ødelegge livet hennes, har en av hennes advokater, Sardar Ishaq, fortalt The Guardian.

Pakistans mest kjente modell Ayyan Ali har til tross for sin unge alder lenge vært Pakistans mest ettertraktede modell. Ofte kjent som bare Ayyan, har hun vært en del av Pakistans blomstrende moteindustri siden hun var seksten. I løpet av de siste fem årene, har hennes berømmelse spredt seg langt utover catwalken.

Hun har posert forførende med dryppende iskrembarer, kjørt en Lamborghini i en mobiltelefonreklame og fungerte som Calvin Kleins merkevareambassadør i Pakistan.

Det har også vært rykter om at hun skulle bli den første pakistaneren til å representere landet i Miss Universe.

Så nå gjenstår det bare å se om fengslingen av Ali får politiske hoder til å rulle eller om hun får en dom som hun må sone helt alene.

Hvis det er en positiv side for Ali ved fengselsoppholdet hennes, er det at hun fortsatt har lov til å gå i det siste innen mote i fengselet. I hvert fall for nå.

Bare dømte fanger går i striper.