Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pakistanske advokater krangler om hvem som har tatt norske penger

Forsvareren til norsk-pakistaneren (26) som er dømt til døden i Pakistan, hevder han ikke har fått pengene Norge har sendt.

DØDSDØMT: Norsk-pakistaneren Shahid Azim (26) er dømt til døden ved hengning for å ha voldtatt og drept ei sju år gammel jente.
DØDSDØMT: Norsk-pakistaneren Shahid Azim (26) er dømt til døden ved hengning for å ha voldtatt og drept ei sju år gammel jente. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Den 26 år gamle norsk-pakistaneren Shahid Azim ble lørdag dømt til døden for å ha voldtatt og drept en sju år gammel jente i 2007.

Da nordmannen ble arrestert for to år siden foreslo den norske ambassaden den kjente pakistanske forsvarsadvokat Muhammed Ali Saif, melder TV 2.

Tv-kanalen hevder å kunne dokumentere at Saif har fått utbetalt penger fra fylkesmannen i Oslo og Akershus for å bistå 26-åringen under rettssaken.

- Det er innvilget fri rettshjelp og utbetalt i underkant av 50.000 kroner til advokat Saif, sier pressevakt Cecilie Willoch i Utenriksdepartementet til Dagbladet.

Advokatene krangler
Men det er en annen pakistansk advokat, Tariq Perez Abbassi, som forsvarte den dødsdømte norsk-pakistaneren under rettssaken.

I går kveld bekreftet Saif overfor TV 2 at han har mottatt penger fra Norge for å representere 26-åringen, men at han ikke har vært til stede under rettsforhandlingene. Han påstår at han har engasjert og betalt advokat Abbassi for å representere  Shahid Azim.

Abbassi nekter for at han er engasjert av Saif, og hevder overfor TV 2 at han ikke har sett noe til de norske pengene. Abbassi sier han er betalt av den dødsdømtes familie.

Den drapsdømtes onkel Fakhar Abbas, bekrefter at det er familien som betaler advokat Abbasi.

- Vi legger til grunn at Saif har videreformidlet pengene til Abbassi. Han sier det finnes bilag for dette, sier Willoch i UD.

Dømt til henging
Abid Q. Raja har tildligere bistått mannen, men har ikke hatt noe med saken å gjøre siden han sluttet som advokat og ble leder av Utlendingsnemnda i september i fjor.

Han har vært i kontakt med 26-åringens pakistanske forsvarer, Tariq Abbasi.

- Han fortalte at hans klient ble dømt til to ganger dødsstraff ved henging, men han er dømt til å sone 17 år i fengsel før dødsstraffen skal effektueres, sa Raja til Dagbladet på lørdag.

Raja har vært i kontakt med mannens familie i Pakistan og i Norge i dag.

- Forbanna
- De er forbanna på norske myndigheter som ikke har gjort noenting, sier Raja. Ingen representant for norske myndigheter var til stede under rettssaken. Lørdag uttalte utenriksminister Jonas Gahr Støre at 26-åringens forsvarer hadde frarådet norske myndigheter å være til stede fordi det ville medføre en sikkerhetsrisiko.

Ifølge TV 2 er det advokat Saif som skal ha overbevist norske myndigheter om at de ikke burde være til stede. Advokat Abbassi, som forsvarte 26-åringen, sier at det hadde vært til stor hjelp om norske diplomater var til stede i rettssalen.

UD bekrefter at det var advokat Saif som rådet norske myndigheter til ikke å være til stede under rettsforhandlingene.

- Hvis det har vært uenighet mellom advokater om hva som tjener saken best, har det ikke kommet oss for øret, sier Cecilie Willoch.

Møte i dag
UD har i dag hatt møte med den pakistanske ambassadøren hvor de har diskutert saken og presisert Norges offisielle syn på dødsstraff. Norge har bedt om at en dødsstraff ikke blir gjennomført, dersom dødsdommen skulle bli stående.

Utenriksdepartementet sendte ut en pressemelding om saken lørdag ettermiddag.

- Jeg reagerer meget sterkt på at en norsk statsborger i dag ble dømt til døden i Pakistan. Norge er prinsipiell motstander av dødsstraff. Jeg vil nå ta kontakt med den pakistanske utenriksministeren for å uttrykke Norges syn og be om at dommen ikke iverksettes, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i pressemeldingen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media