#justiceforZainab

Pakistanske kjendiser bryter tabu etter at åtteåring ble voldtatt og drept

Voldtekten og drapet på Zainab (8) i Pakistan har skapt furore i det konservative landet.

PROTESTER: Zainab (8) ble funnet død i en søppelcontainer, etter å ha vært savnet i flere dager. Dette er 12. gang en jente har blitt bortført, voldtatt og drept i området. Video: CNN/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag 5. januar gikk åtte år gamle Zainab til koranskolen i Road Kot-området i byen Kasur, øst i Pakistan. Hun kom aldri tilbake.

En drøy uke senere ble hun funnet på en søppelplass, voldtatt og drept, to kilometer fra hjemmet, ifølge BBC.

Ifølge Pakistan Today bodde åtteåringen hos en tante, mens foreldrene var på pilegrimsreise i Saudi-Arabia.

Etter drapet har det vært stor misnøye med at politiet ikke har klart å ta de skyldige, og at myndighetene ikke klarer å stoppe kidnapping, seksuelle overgrep og drap på barn.

Nå står også tre av landets prominente kvinner fram og forteller om egne opplevde overgrep i forbindelse med #MeToo- kampanjen og sinnet over Zainabs skjebne, skriver The Guardian.

Skuespiller Nadia Jamil, designer Maheen Khan og PR-guru Frieha Altaf blir dermed de første kvinnene, i den konservative nasjonens historie, som forteller offentlig at de ble seksuelt misbrukt som barn. De tre har delt sine historier under emneknaggen #justiceforZainab på sosiale medier.

4 år første gang

Til sine 100 000 følgere på Twitter skrev Jamil lørdag at «Jeg var 4 den første gangen jeg ble seksuelt misbrukt. Folk sier at jeg ikke må snakke om det av respekt for min families ære, men er min families ære i min kropp? Jeg er stolt av å være sterk, kjærlig og en overlever. Det er ingen skam for meg eller mine barn.»

Khan forteller historien om en Mullah som lærte henne koranen og som misbrukte henne seksuelt. «Jeg stivnet av frykt dag etter dag», skriver hun om overgrepet.

Søndag skrev Altaf på sosiale medier «Jeg ble seksuelt misbrukt av vår kokk da jeg var seks år.. den største skammen er å være STILLE».

Protestene etter drapet på Zainab har foregått i mange former. Flere markeder og utdanningsinstitusjoner er blitt stengt, ifølge Pakistan Today. Advokatforeningen i provinsen har gått ut i streik, og foreningen for høyesterettsadvokater i hovedstaden Islamabad har annonsert at de vil følge etter.

Flere veier er blitt stengt av demonstranter, biler er satt fyr på, og bygninger er blitt vandalisert.

Minst to av demonstrantene ble drept og flere såret, da politiet skal ha skutt mot demonstranter som forsøkte å storme politistasjonen onsdag, ifølge Pakistan Today og BBC.

Flere uoppklarte drap

Basert på DNA-analyser mener politiet at de mistenkte for drapet på Zainab Ansari også kan være ansvarlige for drap på 11 andre barn innenfor en radius på to mil i løpet av det siste året.

Pakistan er rangert som verdens fjerde minst vennligsinnede land for kvinner. Seksualundervisning står ikke på skolepensum.

Manizeh Bano, direktør for en anti-overgrepsorganisasjon for barn i Pakistan, sier til The Guardian at hun håper at flere overgrepsofre nå vil bli oppmuntret til å stå fram for å bryte tabuet som er forbundet med seksuelle overgrep i landet.