Pakistanske skoler overholdt anti-Malala-dagen

En sammenslutning av pakistanske skoler overholdt mandag en «Jeg er ikke Malala»-dag der de fordømte Malala Yousafzais angivelige støtte til forfatteren Salman Rushdie.

PROTEST: En sammenslutning av pakistanske skoler markerte «Jeg er ikke Malala»-dag der de fordømte Malala Yousafzais. Foto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA
PROTEST: En sammenslutning av pakistanske skoler markerte «Jeg er ikke Malala»-dag der de fordømte Malala Yousafzais. Foto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGAVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 17 år gamle Malala ble i oktober 2012 skutt i hodet av Taliban på grunn av sitt arbeid for at jenter skulle få gå skole. Hun kom seg etter å ha blitt operert i England og ble i høst tildelt Nobels fredspris.

Selv om hun hylles over hele verden for å hevde jenters rett til utdanning, er hun langt fra like velsett hjemme i Pakistan, der noen ser henne som en vestlig agent som er ute etter å kaste skam over hjemlandet.

All Pakistan Private Schools Federation la i fjor ned forbud mot at deres medlemmer kjøpte Malalas bok «Jeg er Malala» på grunn av det de kaller bokas anti-pakistanske og antimuslimske innhold.

Organisasjonen mener at boka er altfor sympatisk innstilt til den britiske forfatteren Salman Rushdie, som i 1989 fikk en religiøs dødsdom mot seg for angivelig blasfemi.

I boka si beskriver Malala sitt liv som ung jente under Talibans brutale regime i Swat-dalen. Hun forteller om offentlige piskinger, forbudet mot TV, dans og musikk, og familiens beslutning om å flykte fra området sammen med en million andre mens det var harde kamper mellom Taliban og pakistanske soldater i 2009.

(NTB)