Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Pakistanske soldater straffer flyktende familier

Får ikke bruke veiene, ifølge Amnesty International.

FLYKTENDE FAMILIE: Denne familien flykter fra krigshandlingene i Sør-Waziristan. Her venter de med alle eiendelene sine ved et sjekkpunkt i Chunda i dag lørdag. Foto: AFP PHOTO/ AAMIR QURESHI
FLYKTENDE FAMILIE: Denne familien flykter fra krigshandlingene i Sør-Waziristan. Her venter de med alle eiendelene sine ved et sjekkpunkt i Chunda i dag lørdag. Foto: AFP PHOTO/ AAMIR QURESHI Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): Voksne og barn som flykter fra krigshandlingene i den urolige pakistanske provinsen Sør-Waziristan, blir plaget og straffet av pakistanske regjeringssoldater, ifølge Amnesty International.

Det er særlig familier fra Mehsud-stammen som havner i problem med regjeringssoldatene, som mistenker stammen for å skjule talibanmedlemmer.

Familiene, som ofte tar seg frem på eselrygg, blir nektet å bruke veiene for å komme seg ut av konfliktsonen.

- Dette er kollektiv avstraffelse, noe som er forbudt under internasjonal lov, sier talsmann for Amnesty International, Sam Zarifi.

Får ikke bruke veiene
En mann fra Meshud-stammen forteller til menneskerettighets-organisasjonen at han flyktet fra hjemmet sitt med familien etter at lokalsamfunnet hans ble bombet i forrige uke.

Familien er del av en større gruppe på fem familier, hvorav 20 er menn, 15 barn og 17-18 kvinner. Alle reiser på esel, og kommer seg ikke fram til slektninger i byen Tank av frykt for regjeringssoldatene.

- Vi får ikke bruke veiene, soldatene lar ikke noen fra Mehsud-stammen bruke dem, sier mannen til Amnesty International.

- Da vi flyktet fra hjemmene våre tok vi med oss mat, men den ble oppspist i løpet av de første to dagene. Etter det har vi ikke spist noe, de siste restene ga vi til barna. Vi har bare drukket te og vann.

FLYKTNING: En pakistansk gutt ser ut fra bilen han og familien flykter i mens de venter ved sjekkpunktet Janikhel nær Bannu i Pakistan, i dag lørdag. Foto: AP Photo/Ijaz Muhammad
FLYKTNING: En pakistansk gutt ser ut fra bilen han og familien flykter i mens de venter ved sjekkpunktet Janikhel nær Bannu i Pakistan, i dag lørdag. Foto: AP Photo/Ijaz Muhammad Vis mer

Viktig seier
Pakistanske regjeringssoldater har vunnet sin første store seier i krigen mot Taliban i Waziristan ved å innta hjembyen til opprørslederen Hakimullah Mehsud.

Byen Kotkai ligger i den urolige provinsen Sør-Waziristan, ved grensen til Afghanistan, og kampfly og helikoptre drev omfattende bombardement av talibanstillinger i området før hæren fikk kontroll natt til lørdag.

- Sikkerhetsstyrker har nå full kontroll over Kotkai, sier generalmajor og talsmann Athar Abbas.

Dette er en stor seier for hæren, understreker han. Kotkai ligger nemlig i forsyningsruten til en annen talibanbastion: Sararogha.

Storoffensiv
Det har rast harde kamper ved Kotkai i fire dager, og hæren har måttet kjempe hard for å innta hjembyen til talibanlederen Mehsud og en annen talibantopp: Qari Hussain Mehsud, kjent som «selvmordsbomberes mentor».

Soldatene jobbet lørdag med å rydde miner i området, der mange av husene er gjort om til forsvarsverk og bunkere for opprørerne.

Det er foreløpig ikke kjent om Hakimullah Mehsud oppholdt seg i byen, og hva som eventuelt har skjedd med ham. Hans forgjenger, Baitullah Mehsud, ble drept i et amerikansk luftangrep i august.

SJEKKPUNKT: En politimann sjekker indentitetskortet til en mann som flykter fra krigshandlingene i Sør-Waziristan. Foto: REUTERS/Faisal Mahmood
SJEKKPUNKT: En politimann sjekker indentitetskortet til en mann som flykter fra krigshandlingene i Sør-Waziristan. Foto: REUTERS/Faisal Mahmood Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media