Pakk jentene ut

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PAR SOM GJØR meg mektig irritert: Han, en vanlig, vestlig utseende type, kledd i Armani-jeans og t-skjorte, kommer slentrende. Under hetebølgen slentret han naturlig nok ofte i fotballshorts og singlet. Noen skritt bak kommer hun. Kvinnen er blek og tilknappet i langermet kjole over bukser – og med stram hijab. Eller enda verre: Kona er totalt innpakket. For et merkelig, asymmetrisk par. Hvorfor ser kona ut som mora hans? Hvis de virkelig er så religiøse og tradisjonelle, hvorfor blotter han seg og kikker på andre, lettkledde damer?

SMÅ JENTER som pakkes inn i hijab eller burka opprører enda mer. Denne våren og sommeren har jeg i den østlige delen av Oslo sentrum, sett mange, veldig unge, arabiske og pakistanske jenter i hijab. Jeg har sett somaliske jenter i full jalbaab – den fotside, tradisjonelle klesdrakta som dekker hele kroppen, men ikke ansiktet. Noen er 10-12 år. Andre kan ikke være mer enn seks-sju eller åtte. Jentene er små, uskyldige barn. De skal hoppe og sprette. Skli på sklia, huske og kaste ball. De skal få lov til å være barn. De trenger ikke være ærbare. De er barn, for søren.

JENTER I HIJAB er ofte blitt mobbet og utestengt. Men nå blir jenter uten hijab eller full tildekning, mobbet. Påkledningspresset har økt. Gerd Fleischer i Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF), sier at jenter som ikke til enhver tid bruker hijab, risikerer å få juling. Unge somaliske jenter uten tradisjonelle klær opplever oftere enn før å bli skjelt ut og kastet stein etter. Utviklingen går feil vei. En del foreldre har et paranoid forhold til det moderne norske samfunnet og til «de vantro».

HIJAB KAN KNYTTES til religion, tradisjon, tvang, opprør, identitet, frigjøring, politisk markering og post 11. september-reaksjon. Uansett hva man mener om religiøse plagg, skal ikke barn pakkes inn. Barn velger ikke ut ifra religiøs overbevisning, de påtvinges.

Frp ønsker som kjent å forby både hijab og burka i skolen. Per Sandberg uttalte på Frp’s landsmøte at foreldre som ikke lar døtrene gå på skolen uten hijab – og aksepterer norske demokratiske rettigheter – bør sendes tilbake. 67 prosent av de spurte i en fersk undersøkelse i VG-regi, sier at ansiktsdekkende plagg som burka og niqab ikke er velkommen i Norge.

FORBUD MOT INNPAKNING på skolen kan virke fristende. Men hva oppnås? Vil foreldre og barn straks kaste alle tøystykkene og føle det som en lettelse? Vil de i stedet sende døtrene til egne muslimske skoler? Ut av Norge? Oppnår i så fall Sandberg det han ønsker? Problemet er at man risikerer at de unge jentene betaler Frp-prisen.

I VINTER OG VÅR møtte jeg velutdannete, engasjerte norske jenter/studenter med minoritetsbakgrunn og hijab. De forlanger respekt for sitt valg. De fortjener respekt. De virket ikke verken hjernevasket eller kuet. De er bitre for det de føler som mistenkeliggjøring, stakkarsliggjøring og demonisering av dem. De bevisste studentene og de små, altfor påkledde jentene er i hver sin ende av en skala. Jeg innrømmer: Jeg har fått en uro i meg denne sommeren. En hijab-uro. Hver gang jeg møter et tildekket barn, blir jeg mer urolig. For hver lille jente med hijab eller jalbaab, blir det vanskeligere å forsvare hijaben.