Pakke lekket radioaktivitet

Et titalls svensker kan ha fått akutte stråleskader fra pakken med radioaktivt materiale som sprakk under forsendelse til USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Pakken ble sendt til New Orleans fra et gammelt kjernekraftverk i Studsvik i Sverige, skriver Aftonbladet. Innholdet er iridium–192, et radioaktivt stoff.

Statens institutt for Strålevern (SSI) i Sverige frykter at over ti svensker kan ha fått akutte stråleskader fra forsendelsen.

Stålingsdosen 25 meter fra lokket på beholderen tilsvarer den mengde et menneske normalt utsettes for i løpet av et helt år.

Risikoen øker jo nærmere man er og jo lengre man oppholder seg der.

SSI startet i dag å kartlegge et titalls personer, flere av dem på flyplassen Arlanda, som kan ha kommet i kontakt med de to stålkontainerene. Franske og amerikanske myndigheter foretar tilsvarende undersøkelser.

Beholderne med det radioaktive materialet iridium 192 stammer fra kjernereaktoren i Studsvik. Materialet var pakket i to stålbeholdere og ble transportert med bil og fly via Paris og Memphis.

Beholdern e ble sendt fra Sverige 27.desember. Da forsendelsen kom fram til New Orleans, var den svært radioaktiv. SSI gikk likevel ut med melding om at strålingen sannsynligvis var ufarlig.

I dag endret de mening. Den siste meldingen lyder på at personer som har vært helt nær pakken, kan ha fått stråleskader.

Det sendes stadig pakker med radioaktivt innhold fra Studsvik, men ifølge Aftonbladet stoppes nå alle forsendelsene for å finne ut hva som har gått galt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer