Pakke til besvær

Etter flott innsats for klimaet på utebane, står vi overfor noen meget vanskelige hjemmekamper, skriver Erling Ramnefjell

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Klimautfordringene vil kreve ofre av oss alle sier både politikere og lederskribenter. Men en ting er å mene det og si det, noe annet er å gjøre det. Ta bare vårt forhold til bilbruk. I en artikkel i siste nummer av NHOs tidsskrift, «Horisont», drøfter adm.dir. i Transportbedriftenes Landsforening, Christian Aubert hvordan du og jeg skal kunne kjøre bil uten at dette går på tvers av samfunnets kollektive ønske om å unngå køer og miljøulemper. Aubert illustrerer problemstillingen med historien om bilisten som hadde forvillet seg inn i motgående felt på firefelts E6. Han legger i vei som den eneste i den retningen, mens motgående trafikk er overveldende. Over radio hører han følgende melding:«Vi advarer mot en bil som kjører mot kjøreretningen på motorveien på E6». –  Én, sier mannen til seg sjøl, – det er jo hundrevis …

Hvorpå Aubert er framme ved kjernen i folks forhold til bilbruk: Det er ikke min egen bruk som er problemet, men alle de andres.

Et eksempel fra mitt eget nærmiljø: I mer enn 20 år har krav om Mossevei-tunnel vært en kampsak i den sørøstlige del av byen der jeg bor. Etter utholdende og vedvarende press overfor politikerne fra Oslo og Akershus både lokalt og nasjonalt, lyktes tunnelforkjemperne omsider med å få prosjektet inn i Oslopakke 3, gjerne omtalt som O3. Det er et gigantisk samferdselsprosjekt til over 50 milliarder kroner, som ble vedtatt i 2006 og som skal finansiere vei- og kollektivsatsing i Osloregionen de neste 20 åra, med andre ord den perioden da vi også må få kontroll over utslippene fra transportsektoren hvis vårt klimaengasjement skal stå til troende. Debatten om dette raser nå samtidig som det forhandles om klimaforlik på Stortinget.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer